EL RIU CARDENER MÉS SALAT

 

Durant com a mínim les darreres setmanes d’octubre i els primers dies de novembre, les aigües del riu Cardener han baixat més salades del que és habitual.

 

L’aigua del Cardener arriba dolça a Cardona, amb una concentració de clorurs de tan sols 20 mg Cl-/l. En circumstàncies habituals, al pas per Cardona on hi l’aflorament salí, dos runams, la mina profunda i abandonada de potassa i l’actual mina de sal comuna, el riu Cardener, tot i el desviament, pel traçat de llit ara semi-abandonat recull aigua salada fins a fer pujar la concentració final de clorurs a valors d’entre 100 i 250 mg Cl-/l, depenent del cabal.

 

Aquests dies passats però el nivell de clorurs al Cardener avall de Cardona estava a 700-900 mg Cl-/l. El motiu ha estat l’abocament continu al riu d’aigües salades bombejades de l’interior de la mina de sal comuna de Cardona. Malgrat el desviament del riu Cardener per mitjà del túnel i del mur enfonsat per barrar el pas de la circulació d’aigua subterrània a Cardona, l’aigua continua entrant a la mina de sal comuna i pel que sembla encara més que abans. El col·lector de salmorres a Cardona no pot absorbir tota aquesta aigua extreta de la mina que en part va a parar al riu.

 

L’excés de salinitat lògicament ha afectat la qualitat de l’aigua a totes les captacions per abastament de les poblacions situades avall de Cardona; les de Barcelona i de tota l’extensa àrea metropolitana que han hagut de tibar més del riu Ter i del aqüífers del Baix Llobregat, i molt especialment ha afectat a Súria.

 

L’aigua de Súria s’ha distribuït aquests dies al voltant dels 800 mg Cl-/l, quan el límit recomanat per l’Organització Mundial de la Salut i establert també pel Reglament Tècnic-Sanitari d’Aigües és d’un màxim de 200 mg Cl-/l.

 

La conclusió de tot plegat no pot ser més decebedora:

 

- El desviament del riu i el posterior mur a Cardona no han impedit l’entrada d’aigua a la mina de sal, sinó més aviat al contrari. Els pitjors mal presagis s’han acomplert. Algún càrrec del dpt. de Medi Ambient hauria de donar explicacions sobre els 3 km de riu perduts, sobre el paisatge emblemàtic de Cardona alterat, sobre la milionada invertida.

- Ara també la mina de sal comuna de Cardona, igual com els runams salins de les mines de potassa de Súria, Sallent i Balsareny, salinitza el riu. Fins quan la mineria serà un sector privilegiat, a qui no s’apliquen les lleis ambientals? Fins quan els interessos de la mineria han de passar per davant dels de la resta de la població sencera?

- La qualitat de l’aigua que es beu a Súria està en perill mentre continuï l’activitat minera a Cardona.

 

 

20 de novembre del 2002