Diumenge 14 de març del 2004

Sortida de reconeixement de surgències d'aigua salada: les petites fonts salades de l'Abadal (Horta d'Avinyó) i d'Oló, i les grans filtracions del runam del Cogulló a les rieres de Soldevila (Sallent) i de Riudor (Santpedor).

Trobada a les 9h del matí davant l'EUPM-UPC, Avda. Bases de Manresa, 71 - Manresa.
Durada matinal. Transport amb vehicles particulars. Sortida guiada, oberta al públic en general.

Històricament eclipsades per la muntanya de sal de Cardona, a la comarca de Bages es troben dues fonts salades més, d'origen natural, relacionades amb la formació geològica salina de Cardona: el torrent Salat de l'Abadal i la font Salada d'Oló. Ambdues fonts estan situades a l'eix de sengles plecs anticlinals, el del Guix i el d'Oló, que han acostat la formació salina a la superfície. La contribució d'aquestes dues fonts al contingut de sal a la xarxa fluvial és petita, insignificant si la comparem amb la de la mineria de Súria i Sallent o amb la de Cardona. En canvi, tenen rellevància a l'establir el patró de composició iònica de l'aigua de les fonts salades naturals, el que permet discriminar entre les surgències salades d'origen natural i les degudes a l'activitat de la mineria.

Després es visitaran les àrees de surgències salines a la riera de Soldevila (Sallent) i a la de Riudor (Santpedor), procedents de lixiviats del runam del Cogulló de Sallent.

Finalment, dos motius addicionals més d'interès naturalista, ben diferents, ens esperen als plans de Ridor, a Santpedor.

Al sostre d'una balma del Riudor que amenaça en desplomar-se, descobrirem les restes fossilitzades de palmeres que van viure al trànsit entre els períodes Eocè i Oligocè, ara fa uns 35 milions d'anys.
El mas Lluçà és un dels emplaçaments que considerem des de la ICHN-Bages per mantenir en captivitat una primera generació de cigonyes, fundadora d'una nova població al Bages que faria de pont entre les dues ja establertes a Catalunya, la de les terres de Lleida i la de l'Empordà.

INSTITUCIÓ CATALANA D'HISTÒRIA NATURAL, delegació del Bages