ANÀLISI D'AIGÜES
 
Dades de les estacions de les estacions de la xarxa de control de qualitat de l'aigua de l'Agència Catalana de l'Aigua; elaboració Montsalat

 

La major part de la salinització de l'aigua del Llobregat s'origina al seu curs mitjà, al tram del Bages. El salt més gran de contaminació salina al Llobregat és entre Balsareny i la confluència de la riera Gavarresa, a Sallent. Més enllà, el Llobregat rep un altre increment per la confluència del riu Cardener, d'aigua més salinitzada a Súria. Les gràfiques de clorur, sodi i de potassi mostren una perfecta correlació fins arribar a Martorell, a la confluència del riu Anoia. No és estrany, ni és cap novetat; la mineria de potassa de Sallent i Súria és el principal origen d'aquesta salinitat. Avall de Martorell, clorur i sodi encara pugen més, però no el potassi; aquest darrer increment no és imputable a la mineria de potassi del Bages. L'excés de salinitat s'elimina a les grans plantes potabilitzadores d'Abrera i de Sant Joan Despí, amb costos de procés molt cars i amb la necessitat de col·lectors per on evacuar la salmorra separada.

Les línies horitzontals situen els valors màxims orientatius establerts a la legislació d'aigües destinades de consum humà.