Més notícies en portada el dimecres 11 d'agost del 2004
Veïns de l'Estació de Sallent reben les claus d'uns nous pisos per poder deixar el barri

J. ALBARRÁN BUGIÉ/Sallent.

La Generalitat va entregar ahir al vespre les claus dels 38 nous pisos on s'hauran de mudar les famílies que habiten els blocs del barri l'Estació de Sallent més afectats pels problemes de subsòl, que han obligat a preveure la seva completa desaparició. Els problemes eren coneguts des de fa anys, però un informe de la Universitat Politècnica va determinar a finals del mes de juliol que aquests blocs estan «en estat lamentable i s'han de desallotjar en setmanes, no en mesos», en paraules de l'alcaldessa de Sallent, Mirella Cortès. Davant d'aquest informe, els fets es van precipitar i l'Ajuntament va reunir dimarts de la setmana passada els veïns afectats per comunicar-los la imminent entrega de les claus dels nous pisos, a la zona de cal Sala.

Les mudances començaran dijous i tots els veïns s'hauran d'haver traslladat en el termini màxim d'un mes. Les 38 famílies van signar ahir un contracte «precari indefinit», segons consta en el contracte, ja que els pisos on aniran ara a viure no els pertanyeran fins que la Generalitat i l'Ajuntament de Sallent hagin arribat a un acord complet sobre la totalitat del barri i dels veïns afectats, i no només d'aquells que s'estan desallotjant forçosament. Les 18 famílies que viuen de lloguer en aquests blocs de l'Estació de Sallent seran reallotjats en pisos de l'empresa pública de la Generalitat ADIGSA a Manresa, Avinyó, Santpedor i Balsareny.

La ràpida evolució dels esdeveniments en els darrers dies ha comportat que, mentre alguns veïns es mostraven molt satisfets perquè ja disposaran d'un pis segur i sense esquerdes a les parets, d'altres lamentaven que no se'ls ha donat temps per preparar-se per a la mudança. Els veïns van poder fer una primera visita als nous blocs dissabte passat, però sense saber quin seria el seu pis, ja que no va ser fins ahir a la tarda quan es van assignar per sorteig.

A continuació, es va passar a allò què esperaven els més de cent veïns presents a la sala: l'entrega dels 38 jocs de claus que des del principi de l'acte havien lluït sobre una taula de la sala. Cridats per ordre alfabètic, els veïns van anar-les claus de mans de l'alcaldessa, per després signar el contracte de propietat precari indefinit que el representant de la Generalitat, el cap d'àrea de relacions institucionals i de lliurament
d'habitatges d'ADIGSA, Toni Salut.

Amb les claus, els veïns també van rebre un dossier amb les característiques específiques de cada pis, com on es troba la clau de l'aigua o les instruccions dels electrodomèstics que acompanyen al pis. Els nous blocs estan acabats de fer —en
alguns casos fins i tot s'hi està ultimant els darrers detalls— i es troben en els números 10 i 11 de la plaça Sant Bernat, a la zona de cal Sala. Els blocs que s'han de desallotjar al barri de l'Estació corresponen als números 9, 11, 12, 13, 14 15 i 17 del carrer Comamala Poal.