Més notícies en portada el divendres 13 d'agost del 2004
Comença el trasllat d'una seixantena de famílies del barri de l'Estació de Sallent

J. ALBARRÁN BUGIÉ/Sallent.

Una empresa de mudances contractada per la Generalitat va començar ahir a buidar els pisos del barri de l'Estació, a Sallent, que a final de mes seran declarats en estat de ruïna i on actualment habiten 61 famílies. Entre els veïns que s'ho miraven, molts d'ells directament afectats i que faran el trasllat en els propers dies, n'hi havia que somreien, satisfets davant de la perspectiva d'abandonar un barri que, segons la Generalitat, està amenaçat per «possibles esfondraments». Altres veïns, per contra, manifestaven la seva preocupació per l'obligació d'abandonar un pis que en molts casos és el principal patrimoni familiar, sense haver arribat encara a un acord sobre la indemnització que rebran per la seva pèrdua.

Després d'anys de negociacions amb les administracions i de sentir a parlar de la inevitable desaparició del barri, els veïns afectats han vist amb molta sorpresa com, dimarts de la setmana passada, els esdeveniments es precipitaven. L'Ajuntament va convocar d'urgència les 61 famílies que viuen en els blocs més afectats pels greus problemes de subsòl que hi ha al barri de l'Estació per informar-los que, per a la seva pròpia seguretat, se'ls obligaria a deixar les seves cases en un termini màxim d'un mes.

Aquesta ordre de desallotjament forçós ha vingut acompanyada de l'entrega d'uns nous pisos de protecció oficial a Sallent —per als propietaris— i de pisos de lloguer a diferents pobles de la comarca per als llogaters. Aquests pisos seran habitats en
«precari per temps indefinit», segons indica el contracte signat dimarts passat pels veïns, fins que s'arribi a una solució per a la totalitat de les més de 350 famílies del barri.

Fins al dia 23 d'aquest mes és previst el desallotjament de tots els habitatges dels números 9, 11, 12, 13, 14, 15, 17 i 20 del carrer de Comamala Poal. A final de mes, quan ja no hi podrà quedar cap veí, aquests blocs seran declarats en estat de ruïna.

El conseller de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat, Salvador Milà, visitarà avui els 38 pisos on ja s'estan reubicant els propietaris de Comamala Poal desallotjats, al barri de les Culleres, a la zona coneguda com a cal Sala. Ahir va visitar el municipi el secretari de l'Habitatge de la Generalitat, Ricard Fernández, qui es va reunir amb l'alcaldessa de Sallent, Mirella Cortès.

Fernández va explicar que, «un estudi encarregat per la Generalitat, elaborat amb tècnics de la Universitat Politècnica de Catalunya, va determinar que s'havia de desallotjar amb caràcter urgent» a causa d'un «fenomen de subsidència, de pèrdua de nivell i d'esquerdament dels habitatges, derivat de l'antiga explotació de la mina Enrique, que està just a sota d'on hi ha els habitatges». Els problemes en el subsòl del barri de l'Estació de Sallent eren coneguts des de fa nou anys i han provocat visibles esquerdes i danys estructurals en alguns habitatges.