Més notícies en portada el diumenge 14 d'agost del 2004
La Generalitat enderrocarà tan aviat com pugui els set blocs desallotjats a Sallent

J. ALBARRÁN BUGIÉ/Sallent.

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, va visitar ahir els set blocs del barri de l'Estació de Sallent que, per evitar el perill d'un possible esfondrament, estan sent desallotjats des de dijous. A final de mes hauran d'haver quedat completa ment buits i seran declarats en ruïna. Superat aquest tràmit, «Incasòl actuarà de forma immediata» i farà un «projecte d'enderroc controlat i després de condicionament d'aquests terrenys», va assegurar el conseller.

En la seva visita a Sallent, el conseller també va passar pels nous pisos de protecció oficial on s'estan reallotjant provisionalment els propietaris de l'Estació desallotjats, i també per l'antiga caserna de la Guàrdia Civil, on s'està treballant en la rehabilitació de deu pisos perquè a l'octubre hi puguin entrar a viure part de les famílies desallotjades que estaven de lloguer, les quals, de moment, estan sent reubicades en pobles propers a Sallent. Milà va explicar que la sobtada decisió d'emetre una ordre de desallotjament forçós per a les 61 famílies que habitaven set blocs i una casa del barri de l'Estació de Sallent es va prendre quan, en «l'última reunió —del Govern de la Generalitat— del dia 24 de juliol, ens vam coordinar amb el de partament d'Interior i vam decidir que no havíem d'esperar mai a fer una actuació com aquesta quan hi ha una situació d'urgència, perquè això sempre seria una mostra d'imprevisió». En aquest sentit, el conseller va dir que «el que està passant aquí, se sap, per desgràcia, des de fa molt temps, potser des de fa massa temps com per haver permès en el seu dia que haguessin continuat aquestes explotacions de la forma que es van continuar».

Milà va reconèixer que en aquesta actuació podria haver-hi «una certa responsabilitat del passat». Precisament, la responsabilitat de la situació actual és el principal punt de conflicte que encara queda per resoldre entre els veïns afectats i les administracions, ja que encara no s'ha arribat a un acord sobre la indemnització que han de rebre per la pèrdua d'un pis que, en molts casos, és el principal patrimoni familiar. Els edificis ara desallotjats es van aixecar a la dècada dels 60 sobre una antiga galeria de les mines de potassa. Un dels nous ocupants d'aquests pisos —que abans d'ahir van començar a rebre els seus primers veïns i que a partir del dia 23 haurien de quedar totalment ocupats— va rebre ahir el conseller explicant-li que «la meitat dels mobles no m'encaixen» i que l'ordre de trasllat s'ha fet de forma «precipitada». Milà li va respondre que el desallotjament no era un qüestió «de vida o mort, però s'havia de fer». Ja dintre dels pisos, la veïna Maria Nieto va donar una versió més optimista als nombrosos mitjans de comunicació que acompanyaven el conseller. «Només us puc dir que estic molt, molt, molt contenta», va dir Nieto des de la lluminosa sala d'estar del seu nou pis.