Notícies en portada el dijous 22 de juliol del 2004  

La Generalitat diu prou al creixement del runam de les mines del Bages


El conseller de Medi Ambient atenent, ahir, les queixes
d'una veïna del barri sallentí de l'Estació, davant d'un dels
edificis afectats pels enfonsaments del subsòl

Foto: Andreu Olivé

ENRIC BADIA | Sallent

La Generalitat ha dit prou al creixement sense aturador dels runams salins del Bages. No es permetrà que la zona d'abocament de les mines del Bages creixi, s'ha reclamat a l'empresa perquè actuï per tal de reduir l'aportació de mineral i que busqui solucions per eliminar el que està produint i s'ha presentat un projecte a la Unió Europea, tal com va avançar ahir Regió7, per finançar amb fons públics –fins a 40 milions d'euros– el desastre ecològic que s'ha produït fins ara.

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, s'ha marcat l'objectiu d'«aconseguir a mitjà termini que no hi hagi creixement dels runams i que puguem impermeabilitzar, confinar i tancar els runams». Admet que si el problema s'ha generat en 25 anys, no es podrà resoldre en poc temps: 15 anys li semblaria un bon termini. Milà va visitar ahir al matí la zona de Sallent (els abocadors de residus, les rieres salades, els habitatges que s'enfonsen perquè es van construir sobre unes galeries mal tancades) i va quedar impressionat de la magnitud d'un problema que fins ara coneixia per les explicacions dels seus tècnics i dels polítics bagencs i per les grans xifres que es mouen al Govern català per afrontar-lo.

El departament de Medi Ambi ent de la Generalitat ha anunciat a l'empresa Iberpotash que no tindrà més hectàrees per ampliar els abocadors i li ha posat una llista de deures que passen perquè faci l'extracció del mineral sense generar tants residus, perquè els reintrodueixi dins la mina o els transporti fins al mar. El Govern català manté en cartera el projecte de l'anterior executiu de fer el desdoblament del col·lector de salmorra fins al mar i aplicarà diverses mesures per millorar la quantitat d'aigua al Llobregat, com ara recuperar concessions de salts d'aigua. L'alcaldessa de Sallent, Mirella Cortès, va afirmar després de la visita que «les notícies han estat molt positives» i va destacar que el més important de la trobada amb el conseller és que «un dia o altre s'havia d'afrontar el problema i ara ha arribat aquest moment».