Més notícies en portada el dimecres 25 d'agost del 2004
Acaba el trasllat dels propietaris de pisos de l'Estació de Sallent desallotjats d'urgència

J. ALBARRÁN BUGIÉ| Manresa

L'ordre de desallotjament de set blocs de pisos i 61 famílies del carrer Comamala Poal, al barri de l'Estació de Sallent, no ha suposat el final d'una relació de veïnatge establerta durant dècades. Les 38 famílies desallotjades que tenien pisos de propietat a l'Estació s'han retrobat als blocs 10 i 11 de la plaça de Sant Bernat, on la Generalitat els ha reallotjat de forma provisional. Les claus dels nous pisos es van entregar als veïns avui fa exactament quinze dies i ahir el camió de les mudances feia el darrer trajecte entre el barri de l'Estació i cal Sala. Les mudances al barri de l'Estació, però, han de continuar alguns dies més per a les 23 famílies que eren de lloguer i que es reallotjaran a Sallent i a pobles propers. Els blocs de protecció oficial de cal Sala, nous de trinca, ja són plens de vida. Alguns veïns encara tenen el menjador inundat de caixes per desempaquetar, mentre que d'altres ja tenen la casa decorada com si fes anys que hi viuen. La majoria de veïns —no tots— estan molt contents amb el canvi d'habitatge, tot i que molts utilitzen la paraula «nyap» per referir-se als acabats d'uns pisos que s'han enllestit amb la màxima urgència.

Reunides al replà del primer pis, un grup de veïnes comentaven ahir que algunes d'elles fa més d'una setmana que es van mudar, però que encara no disposen de gas per cuinar i escalfar l'aigua. Així, una d'aquestes veïnes va assegurar que fa vuit dies que s'alimenta de plats precuinats i es dutxa amb aigua freda. Aquests comentaris, en qualsevol cas, es feien entre alegres rialles i sense amagar la il·lusió generalitzada per haver deixat enrere uns blocs esquerdats i amenaçats de ruïna.

Al barri de l'Estació, al carrer Comamala Poal, d'on vénen els nous veïns de cal Sala, la imatge era la contrària. La sensació d'abandó ja comença a apoderar-se de la zona desallotjada, on l'únic moviment que es percep és el de qui s'acosta a la seva antiga casa per endur-se'n les darreres pertinences. Això era el que feia ahir Dolores Sánchez, que també va aprofitar la buidor del pis per arrencar un paper de la paret, darrere el qual s'havia amagat durant anys una esquerda per on ara entra la llum del sol.