MÚs notÝcies en portada el dimarts 28 d'octubre del 2003


La Generalitat promet tornar l'aigua al Cardener a la Coromina l'estiu que ve

MARTA JOV╔S/ Cardona.

El nucli de la Coromina de Cardona podrÓ recuperar parcialment la imatge natural del curs del Cardener en aquest tram cap a l'estiu de l'any que ve. Aquest Ús el compromÝs que va prendre diumenge davant els ve´ns d'aquest nucli el conseller de Medi Ambient de la Generalitat, Ramon Espadaler, que hi va presentar el projecte elaborat per l'AgŔncia Catalana de l'Aigua per restaurar i reordenar la llera, que va quedar seca l'any 2000, quan es va fer el desviament del riu per evitar les filtracions que provocaven constants enfonsaments del subs˛l a l'Órea de la Vall Salina.

Les obres, que s'iniciaran els propers mesos, han de permetre a aquest tram de riu la seva morfologia natural, que va quedar malmesa a causa del desviament. El projecte inclou, a mÚs, un emmagatzematge i una conducciˇ de l'aigua provinent de la Vall Salina per evitar l'abocament d'aigua en la llera del riu. ╔s per aix˛ que es realitzarÓ la connexiˇ del sobreeixidor amb el canal de la Coromina, des d'on s'impulsarÓ l'aigua salada fins als dip˛sits de salmorres ja existents.

El projecte de restauraciˇ es divideix en tres trams. El primer va del Pont RomÓnic a la Coromina, on es passarÓ el rasclet al s˛l i es construirÓ una zona de lleure. El segon tram Ús el que hi ha situat entre la Coromina i la zona d'horts fins a l'estaciˇ depuradora de Cardona. En aquest punt es recuperaran els valors naturals de la llera del riu, retornant-hi l'aigua i regenerant-ne la vegetaciˇ amb una zona d'aiguamolls. Per fer-ho possible, es construirÓ una captaciˇ que arrencarÓ de la sortida del t˙nel de desviaciˇ del riu i que conduirÓ fins a la Coromina un cabal 200 litres per segon. Per ˙ltim, en un tercer tram que va de la depuradora fins al t˙nel de derivaciˇ es farÓ una millora de la comunicaciˇ de tot el trašat del riu i es crearÓ una zona d'esbarjo.

Durant la presentaciˇ, a la qual van assistir un gran nombre de ve´ns de la Coromina i Cardona, Ramon Espadaler va destacar que źcaminem sols, sense antecedents ni pautes, en aquest projecte, perquŔ Ús un cas molt atÝpic i un fenomen ˙nic╗. El conseller va voler deixar clars els objectius de la proposta, que źvol resoldre els dos problemes principals, tornar al riu l'aspecte visual que tenia i poder utilitzar aquesta aigua╗. La recuperaciˇ permetrÓ que els regants de la zona tornin a disposar dels cabals que es van perdre amb el desviament. L'alcalde de Cardona, Josep Maria Sala, va destacar durant la presentaciˇ que źno volÝem perdre un patrimoni paisatgÝstic com el del meandre de la Coromina╗, i Ús per aix˛ que des del consistori źvam insistir per trobar la millor soluciˇ╗. El pressupost de l'obra Ús de 862.000 euros (143 milions de pessetes).