Més notícies en portada el dimecres 28 de juliol del 2004 


El barri de l'Estació de Sallent accepta els ajuts de la Generalitat per als qui s'han de mudar

J. ALBARRÁN BUGIÉ | Sallent

Els veïns del barri de l'Estació de Sallent —destinat a desaparèixer per greus problemes en el subsòl— van aprovar ahir per unanimitat acceptar la darrera proposta que els ha fet la Generalitat per ajudar-los a adquirir una nova llar quan hagin de mudar-se. La recent separació dels conceptes d'«indemnització» i d'«ajut al reallotjament» ha permès als veïns del barri de l'Estació de Sallent acceptar les condicions d'aquest segon capítol i, al mateix temps, continuar recorrent, de moment per la via administrativa i renunciant al contenciós, l'oferta d'indemnització de la conselleria de Medi Ambient i Habitatge, de 7.200 euros (1,2 milions de pessetes) per cada habitatge. Les gairebé 40 famílies que actualment habiten els pisos més afectats per l'esfondrament del sòl del barri de l'Estació seran obligades a mudar-se a la zona de cal Sala tan bon punt els pisos de protecció oficial que s'hi estan construint siguin habitables.

Ja fa nou anys que tècnics i geòlegs van dictaminar que l'extracció de potassa i el mal tancament d'unes galeries situades sota el barri de l'Estació feien aparèixer esquerdes en alguns edificis i arribaven a afectar la seva seguretat estructural, com en el cas d'alguns blocs de Comamala Poal. Més endavant es va decidir que el barri havia de desaparèixer completament. Segons la proposta feta per la Generalitat i acceptada unànimement pels més de cent veïns reunits ahir al vespre en assemblea a l'institut Llobregat, aquests veïns desallotjats seran els primers que, en cas de comprar un nou habitatge de protecció oficial, tindran un descompte del 20 % sobre el preu del nou pis i una altra rebaixa, afegida sobre aquest mateix preu i condicionada als ingressos familiars, d'entre el 10 % i el 50 %. Els veïns que desitgin adquirir una casa en el lliure mercat també gaudiran de compensacions subjectes als seus salaris i podran accedir a hipoteques amb un interès del 5 % durant 25 anys sobre el valor d'un pis de protecció. La proposta d'ajuts acceptada ahir és, segons els representants veïnals, la més alta permesa per la llei, i serà aplicable a tots els veïns que deixin el barri, independentment del grau d'afectació i de perillositat de les llars on estan vivint actualment.

«El més important és que hem aconseguit el que semblava impossible, separar les indemnitzacions dels ajuts al reallotjament», va dir ahir Jordi Gasull, secretari de la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya (CONFAC). Aquest fet, que el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, va anunciar als representants veïnals dimecres passat, permetrà als veïns continuar reclamant una millor indemnització per la pèrdua de les seves cases i, al mateix temps, acollir-se als ajuts per trobar-ne una de nova. Així, seguint els consells del propi conseller, els veïns han renunciat al contenciós, però continuaran reclamant per la via administrativa una indemnització que prevegi el 100 % del valor patrimonial que perdran en abandonar les seves cases.