LES NOVETATS AL WEB
 
 
22.04.2019
ICL ha realçat en 80 cm més la presa per a la captació de l’aigua salinitzada de la riera de Soldevila per tal d'augmentar la capacitat de l'embassament i evitar episodis de sobreeiximent amb afectació per salinitat més avall, entre la carretera i la desembocadura al Llobregat. Vegeu les imatges a la galeria (x2).
 
06.04.2019
Súria potencia la riera del Tordell com a àrea mediambiental després de dos anys de treballs. S'han eliminat 5.000 m2 de canya invasora i s'han plantat més de 800 arbres autòctons. Article a Regió7, el 05.04.19.
 
05.04.2019
Finalitza el projecte de millora ambiental de la Riera del Tordell finançat per Iberpotash. Article a NacióManresa, el 04.04.19.
 
04.04.2019
Montsalat retreu que es descarti cobrir els runams com a mesura temporal. La plataforma diu que el què els alcaldes elogien que es fa a Alemanya, a Catalunya s'ha desestimat. Article de David Bricollé a Regió7, el 03.04.19.
 
29.03.2019

Una delegació de l’ACM amb alcaldes de la mineria potàssica catalana viatja a Alemanya per conèixer l’explotació i gestió de la conca minera del Werra. Actualitat de l'Associació Catalana de Municipis, 22.03.2019.

Els alcaldes dels municipis miners del Bages mostren sorpresa i satisfacció pels bons resultats del confinament dels residus salins a la conca minera del Werra per evitar la salinització de les aigües; una solució de gestió ambiental eficaç i immediata, semblant a la impermeabilització i restauració realitzada al runam de Vilafruns (Balsareny).
D'altra banda, els programes de restauració i el PDU de la Mineria preveuen primer l'eliminació física dels residus dels runams salins del Bages en base a la venda de sal i a l'enviament al mar pel col·lector de salmorres en dates que, en el millor dels casos, tardaran 50 anys per l'eliminació dels runams de Sallent i 80 anys per desfer-se dels residus de Súria. Durant tots aquests anys s'ha de recollir la salmorra que els residus salins generen. Després vindria la restauració pròpiament dita i amb ella s'acabaria el problema de les salmorres.
Les propostes de Montsalat per considerar la impermeabilització mitjançant tècniques de poliuretà projectat o d'altres d'ús en la clausura d'abocadors i les al·legacions en aquest sentit presentades al PDU de la Mineria i als programes de restauració de Sallent i Súria van ser sistemàticament desateses per la Generalitat.

 
24.03.2019
El runam del Cogulló de Sallent posa el seu comptador a 100. Al dipòsit salí li queden just un centenar de dies d'activitat des d'avui. Article de David Bricollé a Regió7, el 23.03.19.
 
14.03.2019
L'aigua de la població de Castellgalí, captada del subalvi del riu Cardener i subministrada sense cap procés de dessalinització, continua sense millorar. L'anàlisi d'avui dóna 325 mg Cl/L; per tant, no és aigua pròpiament potable, per més que l'Ajuntament i l'empresa Sorea s'esforcin en no voler-ne saber res.
 
02.03.2019
ICL inicia sondejos per a la restauració del runam de la Botjosa. Va ser un dels primers dipòsits, inactiu des dels 70, i hi ha acumulades prop de 4 milions de tones de sal. Article de David Bricollé a Regió7, el 28.02.19.
 
16.02.2019
Els terrenys on s'havia alçat el barri de L'Estació de Sallent, construït durant les dècades del 1980 i 1990 damunt de terreny minat, ara buits de cases i totalment nets. Poc després de començar-se a construir, aviat es va veure com les cases del barri de L'Estació s'esquerdaven i malmetien degut a la subsidència del terreny. Després de molts anys de neguit pels veïns i de la devaluació de les propietats, tement mals majors, la Generalitat va decidir l'abandó total i l'enderroc del barri de L'Estació.
 
01.02.2019

Salt in freshwaters: causes, ecological consequences and future prospects. Recull d'articles científics compilat i editat per Miguel Cañedo Argüelles (Grup de Recerca FEHM, dpt. Ecologia, Universitat de Barcelona), Ben Kefford (Institute of Applied Ecology, Universitat de Canberra) i Ralf B.Schäfer (Department of Quantitative Landscape Ecology, Universitat de Koblenz-Landau). Philosophical Transactions of the Royal Society B (Biological Sciences), vol.374, número 1764 del 21.01.2019.

El volum aporta una visió internacional sobre la problemàtica de la salinització de les aigües dolces i les seves conseqüències biològiques i socials. No és pas anecdòtic que d'entre els 3 científics que han compilat el volum 2 d'ells treballin en regions amb una llarga història de mineria de potassa: M.Cañedo a Catalunya, on les explotacions de potassa d'ICL salinitzen la conca del riu Llobregat i Ralf B.Schäfer a Turíngia (Alemanya), on les explotacions de potassa de K+S Kali salinitzen les conques dels rius Werra i Wipper.

 
24.01.2019
El TSJC insisteix a Iberpotash per treure el runam acumulat al Cogulló els últims 11 anys. La interlocutòria també ratifica el 30 de juny d'enguany com a data límit per a continuar abocant a Sallent. Article de Xavier Borràs a Nació Manresa.
 
23.01.2019
El TSJC deixa clar que s'ha de treure el que s'ha acumulat al Cogulló els últims 11 anys. El Tribunal admet la petició d'execució de sentència dels veïns de la Rampinya i ratifica que els abocaments han de parar el 30 de juny. Article de David Bricollé a Regió7.
 
18.01.2019

La Sala del contenciós administratiu, secció 3ª del TSJC, ha resolt deixar sense efecte la pretensió de la Generalitat de Catalunya, d’Iberpotash SA i de les seves empreses subcontractades Montajes Rus SL, Josep Gonzàlez Àlvarez, Excavacions del Bages SA, Excavacions Vila Vilà SA, Entidad Multimodal de Graneles SL, Exland Excavaciones y Transportes SL i Talleres Deseuras SA de negar la capacitat processal –és a dir, negar el dret a anar al jutjat- de l’Associació de Veïns Sant Antoni del barri de La Rampinya de Sallent.

Amb aquesta mala jugada processal, la Generalitat, Iberpotash i els seus acòlits pretenien deixar sense efecte les sentències contràries a la Generalitat i a Iberpotash dels contenciosos sobre el runam del Cogulló, sobre l’autorització ambiental de l’activitat minera a Sallent, sobre el seu programa de restauració i sobre el POUM de Sallent que havien tingut a l'Associació de veïns a la part actora. És a dir, Iberpotash, empreses subcontractades i la pròpia Generalitat, sense que els caigués la cara de vergonya, demanaven al jutjat seguir abocant més i més milers de tones de residus salins al runam del Cogulló, malgrat l’evidència ben coneguda i sentenciada que una part de d’aquesta sal es filtra al terreny que no ha estat impermeabilitzat i va a parar sobretot al torrent de Soldevila, justificant-ho no en base a raons materials, a dades ambientals o a millores en les condicions de l’abocament, sinó en una pretesa “falta de capacitat processal” de l’Associació de Veïns.

Evidentment, el TSJC ha desestimat la pretensió de la Generalitat, Iberpotash i els seus acòlits, donant la raó, una vegada més i ja n’hem perdut el compte, a l’Associació de Veïns de La Rampinya de Sallent.

El TSJC referma que:
- L’última pròrroga atorgada a Iberpotash per seguir amb els abocaments al runam del Cogulló finalitza el 30.06.2019.
- S’ha de procedir a retirar els residus abocats al Cogulló des del 29.04.2008 perquè no estan emparats per cap autorització ambiental.

 
14.01.2019
Gràfica dels cabals anuals mitjans al riu Llobregat durant la dècada 2009-2018, mesurats per l'Agència Catalana de l'Aigua a l'estació d'aforament de Castellbell. El cabal mitjà del Llobregat de l'any 2018 ha estat el doble de la mitjana de la dècada. Aquest cabal anormalment alt ha tingut com a conseqüència favorable la disminució de la salinitat al riu.
 
08.12.2018
Un estudi situa un torrent de Sallent entre els cursos fluvials més salinitzats de l'Estat. El cas del Llobregat és tractat en un volum especial de la britànica Reial Societat de Ciències Biològiques. Article d'ACN / David Bricollé a Regió7, el 08.12.2018
 
27.11.2018
"La explotación de la potasa en Catalunya. Una “fiebre” del pasado que amenaza el territorio presente". Article de Daniel Martínez Castizo a Diario16, el 27.11.2018.
 
14.11.2018
Ercros té demanada una pròrroga per explotar en el futur el runam de Cardona. L'Ajuntament tem que sigui una fórmula per fer el mínim al dipòsit i en reclama una restauració integral. Article de David Bricollé a Regió7, el 13.11.2018.
 
26.10.2018
El DOGC nr.7733 del 24.10.2018 anuncia que Iberpotash SA ha presentat una sol·licitud de concessió d'aigües de l'EDAR de Sallent per a ús industrial de les seves instal·lacions ubicades a Sallent en el terme municipal de Sallent, amb un volum màxim anual de 0,9 hm3.
 
04.10.2018
A uns 100 metres abans de passar sota l’aqüeducte medieval del Vilar, la riera saladíssima de Soldevila que recull la majoria de les surgències de salmorra que les mesures establertes a l'entorn del runam gegantí del Cogulló no poden interceptar s’infiltra per les esquerdes d’un estrat gruixut de calcària lacustre i desapareix de la superfície. Vegeu-ne les imatges (x3). No és d’estranyar la salinització de fonts i pous també a la riba dreta del Llobregat a Sallent.
 
04.10.2018
Una altra surgència d’aigua salinitzada es troba a la riba dreta de la riera de Soldevila a 250 metres riera amunt de l’aqüeducte del Vilar. Paradoxalment, l’aigua salada d’aquesta surgència dilueix la riera de Soldevila per la qual circula aigua encara més salada.
 
28.09.2018
El DOGC nr.7715 del 28.09.2018 publica l'anunci d'informació pública de la relació complementària de béns i drets afectats pel "Projecte constructiu de millora de la capacitat hidràulica del col·lector de salmorres de la conca del Llobregat. Fase 2: des de Cardona i Balsareny fins Abrera i tram final el Prat de Llobregat - Depurbaix".
 
27.09.2018
El DOGC nr.7714 del 27.09.2018 publica el Pla Director Urbanístic de l'Activitat Minera del Bages.
 
25.09.2018
La salmorra circulant per les capes de roca sorrenca i de calcària lacustre aprofundeix la xarxa d'esquerdes perpendiculars, amb la conseqüència que els estrats perden cohesió. És habitual que els vessants on aflora la salmorra, on a les esquerdes s’afegeix la regressió de la vegetació per la salinitat de l’aigua i la plasticitat de l'argila impregnada d'una mullena salina permanent, acabin per esfondrar-se. A la vall de Soldevila hi havia ja esllavissades causades per surgència de salmorra a la font del Pitoi, al coster de la riba dreta de la riera –la banda del Cogulló- al tram on creua el camí de Sallent a Santpedor i encara un altre poc més amunt de la riera en direcció Santpedor. Ara, la circulació subterrània de salmorra ha ocasionat dos nous impactes més a la vall de Soldevila:
1) El coster rocós de la vora de la riera, a l’alçada del creuament del camí de Sallent a Santpedor, s’ha esfondrat en uns 15 metres més. Ara el cabal de salmorra d’una concentració de 145.000 mg Cl/L que brolla de la muntanya circula en superfície en uns 20 metres abans d’arribar a la llera de la riera de Soldevila. (vegeu la imatge a la galeria)
2) Malgrat que la riera de Soldevila és plena de salmorra al tram mitjà, és eixuta a la petita presa de la Botjosa, al tram final, on se suposa que és desviada cap al col·lector de salmorres. Pel camí, l’aigua saladíssima s’infiltra de nou al terreny eixamplant l’abast de la salinització de les aigües. (vegeu la imatge a la galeria)
Aquest és l’estat ambiental desastrós al qual enguany la Generalitat de Catalunya ha atorgat de nou autorització ambiental.
 
20.09.2018
Entitats ecologistes reclamen mesures després del trencament de l'acord entre ICL i Akzo. Temen que aquest "entrebanc majúscul" per a la sortida de la sal vacuum generi més residus salins a la comarca. Article a NacióManresa, el 17.09.2018.
 
18.09.2018
ICL trenca l'acord amb Akzo per vendre la sal d'Iberpotash. La multinacional holandesa anuncia que obrirà un arbitratge internacional. Article de Xavier Grau al diari Ara, el 18.09.2018.
 
17.09.2018
Aprovat definitivament el Pla director urbanístic de l'activitat minera al Bages. Confirma la ubicació de la segona planta de valorització de la sal a continuació de la primera, a Súria, així com un nou sector d'interès supramunicipal per acollir altres infraestructures de valorització, equipaments i espais lliures. Article a NacióManresa, el 17.09.2018.
 
17.09.2018
Urbanisme dona llum verd al pla director de la mineria i a l'ampliació del runam de Súria. El dipòsit del Fusteret podria créixer de les 33 hectàrees actuals a un total de 48, si l'empresa esgotés l'espai de creixement. Article de David Bricollé a Regió7, el 17.09.2018.
 
17.09.2018
El DOGC núm.7707 del 17.09.2018 publica la Declaració ambiental estratègica favorable al PDU de l'activitat minera al Bages.
La Declaració formalitza la creació d'una Comissió mixta de seguiment ambiental del PDU que ha de vetllar perquè l'empresa concessionària executi de manera efectiva els projectes de captació de les surgències salines en tot l'àmbit i la regeneració de la riera de Soldevila a Sallent.
 
24.08.2018
Un nou vessament afecta el col·lector de salmorra, a Callús. El trencament es va produir dimecres a la tarda, i ahir al matí ja s'havia pogut restablir el servei. Article de Jordi Escudé a Regió7, el 23.08.2018.
 
22.08.2018
El col·lector de salmorra té un nou vessament, ara a Sant Vicenç. Els operaris treballen aquest dilluns en la reparació de l'afectació a l'avinguda del Secretari Canal, on s'ha hagut de donar pas alternatiu. Article a Regió7, el 20.08.2018.
 
16.08.2018
El col·lector de salmorres es torna a trencar, ara a Olesa. És el tercer agost consecutiu que la canonada pateix un vessament al municipi. Article a Regió7, el 15.08.2018.
 
11.08.2018
El col·lector registra diversos vessaments de salmorra en el ramal del Cardener. Els episodis s´han produït durant dues setmanes del mes de juliol i han provocat la mort d´arbres i vegetació en diferents punts del recorregut. Article de David Bricollé a Regió7, el 07.08.2018.
 
06.08.2018
Una altra fuita de samorra –de la maleïda samorra que escampa arbitràriament la mortaldat per les ribes del Cardener i el Llobregat- ha causat la mort dels arbres i la salinització del sòl en un tram d’uns 80 metres de la riba del Cardener a Palà de Torroella, en un lloc on solen reunir-se pescadors. El fet haurà succeït durant els primers dies d’agost o els darrers de juliol. Vegeu les imatges (x3).
 
21.07.2018
La salinitat a les rieres de Conangle i Soldevila, situades a l'entorn de l'explotació minera de Sallent-Balsareny, disminueix amb les obres realitzades i la pluviometria elevada de l'any.
Per primera vegada s'observen peixets a la riera de Conangle, en millora des de la impermeabilització i restauració del runam de Vilafruns, a la vegada que a les vores prolifera el canyís i ha entrat ja la boga de fulla estreta. L'anàlisi dona un valor de salinitat de 1200 mg Cl/L, quan els valors d'estius anteriors eren de l'ordre de 10 vegades superiors.
La salinitat de la riera de Soldevila, al punt de captació cap a la planta minera de La Botjosa, és de 35.000 mg Cl/L; una salinitat doble que l'aigua de mar, però ja per sota dels valors per sobre dels 100.000 mg Cl/L habituals de tots els anys anteriors des del 1990. Però la presa de captació està reblerta de llots, de manera que aquesta aigua salada tornarà a sobreeixir i arribar al Llobregat quan una pluja intensa faci augmentar el cabal de la riera, si abans no es buida de llots la petita presa.
 
20.07.2018
L'ACA comença els tràmits per fer el tram sud del col·lector de salmorres. Les obres tenen una durada de 30 mesos i és previst que entrin en servei a l'inici de l'any 2022. Article d'Enric Badia a Regió7, el 20.07.2018.
 
14.07.2018
Declaració d'impacte ambiental del "Projecte constructiu de millora de la capacitat hidràulica del col·lector de salmorres de la conca del Llobregat. Fase 2: des de Cardona i Balsareny fins a Abrera i tram final el Prat de Llobregat", emès per la D.G. de Polítiques Ambientals i Medi Natural i publicat al DOGC de l'11.07.2018.
 
14.07.2018
La (in)justícia del Llobregat. Article de Susanna Abella, de la Taula del Llobregat, al periòdic La Directa, l'11.07.2018.
 
06.07.2018
La D.G. d’Energia, Mines i Seguretat Industrial incorpora com a preceptius a les concessions mineres de Sallent i Súria els informes emesos per la D.G. de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic favorables a sengles programes de restauració presentats per Iberpotash.
Vegeu els informes de la DGQAiCC favorables al programa de restauració de Sallent i al programa de restauració de Súria.
Ambdós programes de restauració estableixen la retirada dels residus salins dels runams mitjançant la venda de sal i l’enviament de salmorra al mar, prèvia a la restauració pròpiament dita. L’inici de la retirada dels residus està condicionada al desdoblament del col·lector de salmorres, que no estarà enllestit abans del 2021. Els terminis previstos per finalitzar la restauració són l’any 2070 per Sallent i el 2092 per Súria. S’han de realitzar més captacions de salmorra que, com les actuals, caldrà tenir en bon funcionament durant, com a mínim, tots aquests anys. S’admet que potser no s’aconseguirà recuperar la qualitat dels aqüífers salinitzats.
Les al·legacions de Montsalat han estat totes desestimades.
 
29.06.2018
ICL espera que el jutge nomeni un pèrit que validi el pla per resoldre la salinització. L'empresa recorda que va presentar fa un any un programa de mesures per dur a terme pressupostat en uns 10 milions d'euros. Article de David Bricollé a Regió7, el 29.06.2018.
 
28.06.2018
La Fiscalia exigeix a Iberpotash un nou pla per descontaminar els pous. El fiscal de Medi Ambient Antoni Pelegrín ha rebutjat el pla de recuperació que l'empresa havia presentat. Article a Regió7 citant fonts de l'agència Efe, el 27.06.2018.
 
23.06.2018
La galeria afegeix més imatges dels desastres salins a La Botjosa (Sallent):
- El rastre blanc al terra i la mort de les plantes per allà on ha circulat la salmorra vessada amb el trencament del dipòsit d’entrada al col·lector ara fa un mes (x2).
- Un camp situat entre la cinta transportadora del mineral extret per la rampa del Solà i la llera abandonada de la riera de Soldevila, prop del Llobregat, amb el sòl més salinitzat encara després del trencament del dipòsit i qui sap si per d’altres aportacions de salmorra d’origen miner.
- La presa que atura la riera salinitzada de Soldevila i la bomba cap a la planta de tractament d’Iberpotash a La Botjosa, reblerta de llots i amb evidències d’haver sobreeixit fa poc (x2).
 
12.06.2018
Prorrogat un any el termini permès per abocar al dipòsit salí del Cogulló. Comunicat de premsa del dpt. de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.
La Comissió territorial d’urbanisme de la Catalunya Central ha aprovat avui la concessió a Iberpotash d’una darrera pròrroga d’un any, fins el 30 de juny de 2019, per continuar abocant al dipòsit salí controlat -l'eufemística manera segons el comunicat de la Generalitat d'anomenar el runam que salinitza les rieres de Soldevila i de Riudor- del Cogulló, a Sallent (Bages).
 
31.05.2018
ICL Iberia posa en marxa la nova planta de purificació de sal a Sallent. La nova instal·lació processarà 450 mil tones de sal l'any. La planta ha suposat una inversió de 2,5 milions d'euros i s'inclou en el bloc de mesures implantades per reduir les aportacions de sal al Cogulló. Article a NacióManresa, el 31.05.2018.
 
27.05.2018
El trencament d'un dipòsit a Sallent aboca salmorra al riu Llobregat. S'investiga la causa de l'esfondrament d'un mur de la bassa, amb una capacitat de 200.000 litres. L'abocament no va afectar el consum de boca. Article de Jordi Morros a Regió7, el 27.05.2018.
 
26.05.2018

Es trenca el dipòsit de formigó previ a l'entrada al col·lector de salmorres a La Botjosa (Sallent). Vegeu-ne les imatges (x4).
La nit del 25 al 26 de maig del 2018, va caure sencera una de les parets del dipòsit de salmorra previ a l’entrada al col·lector a La Botjosa (Sallent). La salmorra, evidentment, es va vessar; va contaminar més encara el sòl d’un entorn ja salinitzat i, seguint el torrent de Soldevila, en part deuria arribar al riu Llobregat.
El motiu de l’ensorrament de la paret sembla ser, a primera vista, l’estat intensament rovellat de l’estructura de ferro dins del formigó de les parets, provocat per la pròpia salmorra.
El succés ha coincidit amb un cabal al Llobregat excepcionalment alt per aigua de desglaç de la neu del Pirineu. Si el vessament de salmorra ha ocasionat un pic de salinitat al Llobregat, aquest ja era història quan dissabte 26 a la tarda hem mostrejat i analitzat l’aigua més avall, a Navarcles i al Pont de Vilomara.
La pregunta evident és: què se’n farà de la salmorra concentrada que contínuament generen els runams a l’aire lliure del Cogulló i de la Botjosa i la planta de flotació de potassa de la Botjosa, mentre es construeix d’urgència un nou dipòsit?

 
26.04.2018
Sallent engega els tràmits per legalitzar els usos d'abocament i el dipòsit salí del Cogulló. Urbanisme aprova el projecte per regularitzar les instal·lacions, pas previ a la restauració de la muntanya. Article de Gemma Aleman a NacióManresa, el 24.04.2018.
 
10.04.2018
Taula i gràfiques de salinitat del riu Llobregat a Cornellà, anys 2016 i 2017.
 
07.04.2018
Al·legació de Montsalat a l'actualització del programa de restauració i pla gestió de residus de Súria.
 
06.04.2018
El DOGC 7593 del 06.04.2018 publica l'acord de la DG de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic d'aprovació de l'informe d'impacte ambiental del projecte d'una planta de purificació de sal a La Botjosa (Sallent), sol·licitat per Iberpotash.
La planta obtindrà un màxim de 150.000 tones/any de sal purificada a partir dels residus salins generats per l'explotació de potassa a Balsareny-Sallent i, una vegada acabada l'explotació minera, a partir dels residus acumulats als runams de La Botjosa i del Cogulló. Si hi ha capacitat sobrada al col·lector de salmorres, la planta podrà dissoldre més residus salins per abocar-los al col·lector. En conjunt, la planta consumirà 860.000 m3/any d'aigua del Llobregat més 900.000 m3/any d'aigua depurada de l'EDAR Sallent-Artés i abocarà 1.576.000 m3/any de salmorra.
 
29.03.2018
El DOGC del 29.03.2018 publica l'acord d'aprovació inicial del Pla director urbanístic de l’activitat minera al Bages. S'obre un període d'exposició pública de 45 dies.
 
21.03.2018
El Departament de TES aprova per segon cop el Pla director urbanístic de l’activitat minera al Bages.
 
19.03.2018
El govern de Súria defensa que van fiar-se dels informes tècnics per atorgar la llicència a Iberpotash. La CUP, que exerceix com a acusació popular, ha retirat l'acusació contra tres dels regidors encausats. Article de Mar Martí a Nació Manresa, el 19.03.2018.
 
19.03.2018
Una llicència d'obres atorgada a Iberpotash el 2012 porta el govern de Súria i tres tècnics al banc dels acusats. La CUP veu culpable l'alcalde i quatre regidors, però la fiscalia limita l'acusació de prevaricació urbanística als treballadors municipals.Article de Mar Martí a Nació Manresa, el 18.03.2018.
 
16.03.2018
La CUP porta a judici el govern de Súria sense el suport del fiscal per una llicència a Iberpotash. El partit acusa de prevaricació l'alcalde, quatre regidors i tres tècnics, però la fiscalia només atribueix les irregularitats als treballadors. Article de Josep Sallent a Regió7, el 16.03.18.
 
14.03.2018
L'aigua consumida a la població de Castellgalí, amb 345 mg Cl/L segons l'anàlisi d'avui, continua sense ser potable pel seu excés de salinitat; es pot qualificar només com a sanitàriament permissible.
Fa anys i anys d'aquesta mala qualitat de l'aigua captada al subalvi del riu Cardener i subministrada amb excés de sal per Sorea a Castellgalí. Per millorar la qualitat de l'aigua, suggerim començar per millorar la qualitat de l'Ajuntament i la de l'empresa subministradora.
 
13.03.2018
La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya anuncia l'exposició pública del programa de restauració i el pla de gestió de residus miners de l'activitat extractiva Roumanie, promoguda per l’empresa Iberpotash, SA, al terme municipal de Súria.
La documentació sencera es pot descarregar de l'e-tauler de la Generalitat.
S'estableix un termini de 30 dies per la presentació d'al·legacions.
Tot i que sembla broma, es preveu que la restauració del runam del Fusteret no comenci abans de l'any 2090.
Més increïble és encara que, malgrat aquesta data per la restauració tan allunyada i que hi ha una sentència penal del 2014, encara pendent de complir, que obliga a restituir a les seves condicions anteriors a l'existència del runam les aigües de la riera de Bellver i del riu Cardener salinitzades per salmorra subterrània originada al runam del Fusteret, la DGQAiCC informa favorablement aquest programa de restauració i estableix una fiança total de 8,75M€, un import molt inferior al que estima com a correcte la Decisió de la Comissió Europea del 31.08.2017.
 
03.03.2018
Després de la neu i la pluja d’aquesta setmana, la riera de Conangle al creuament de l’aqüeducte de la Sèquia assoleix el seu valor mínim de salinitat en molts anys, 380 mg Cl/L.
En canvi, el torrent de Mas les Coves a la gasolinera del Lleó dóna una valor de salinitat de 2200 mg Cl/L, més alt de l’esperat, que testimonia que o bé un petit cabal de salmorra de la capçalera del torrent s’ha filtrat o ha sobreeixit per la presa del runam del Cogulló, o bé la pluja ha rentat sòl salinitzat de l’entorn de la base de la presa.
 
19.02.2018
Al·legació de Montsalat a l'actualització al 2015 del programa de restauració de Sallent/Balsareny.
 
19.02.2018
Al·legació de Montsalat al projecte d'ampliació del runam salí del Fusteret, a Súria.
 
14.02.2018
El pla miner del Bages rep tants canvis que es torna a tramitar. La Generalitat presentarà un document sensiblement diferent del que va aprovar el 2016, ja que per exemple incorporarà Cardona. Article de David Bricollé a Regió7, el 14.02.2018.
Val la pena recordar que, independentment d'altres interessats i actors, Montsalat va al·legar en favor d'incloure la mineria de Cardona al PDU i de situar la segona planta de sal vacuum d'Iberpotash a Súria dins dels límits de la planta de producció del Fusteret, sense necessitat d'ocupar espai actualment agrícola de La Pobla, a l'altra banda del Cardener.
 
02.02.2018
La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya anuncia l'exposició pública del programa de restauració i el pla de gestió de residus miners de l'activitat extractiva Emerika, promoguda per l’empresa Iberpotash, SA, al termes municipals de Sallent i Balsareny.
Els documents es poden descarregar a través de l'e-tauler de la Generalitat. S'estableix un termini de 30 dies per la presentació d'al·legacions.
 
01.02.2018
Decisió de la Comissió Europea del 31.08.2017, publicada al Diari Oficial de la Unió Europea del 31.01.2018, relativa a l'ajuda estatal executada per Espanya en favor d'Iberpotash.
La Comissió Europea conclou que:
- Els costos de restauració dels runams salins de Sallent i Súria són de l'ordre de 79,2 M€ a l'any 2015 i, seguint la producció, d'uns 122,0 M€ l'any 2035, mentre que les fiances imposades són d'un ordre molt menor.
- S'imposa un pagament de 1.864.622 € per comissions bancàries estalviades en fiances no dipositades.
- S'imposa un pagament de 3.985.109,7 € per ajudes indegudes en el cobriment del runam de Vilafruns.
 
01.02.2018
Els runams salins del Bages, una hipoteca per tot Catalunya. Article de Jordi Badia Guitart a la revista Lo Comunal, gener del 2018.
 
29.01.2018
Ja es poden consultar a través de l'e-tauler de la Generalitat els següents documents sobre el projecte d'ampliació del runam salí de Súria:
- Projecte d'ampliació del dipòsit salí del Fusteret
- Primera documentació complementària
- Estudi d'impacte ambiental
 
25.01.2018
La Direcció General d'Energia, Mines i Seguretat Industrial de la Generalitat de Catalunya anuncia l'exposició pública del projecte tècnic i l'estudi d'impacte ambiental per l'ampliació del runam salí del Fusteret.
La carta de la DG d'Energia, Mines i Seguretat Industrial diu que es pot consultar l'expedient a través del tauler electrònic de la Generalitat de Catalunya. La realitat és però que l'e-tauler aquests dies no funciona.
 
25.01.2018
La Comissió amenaça de portar els runams salins al Tribunal Europeu per contaminació. ICL considera que la Comissió no les té dades actualitzades i defensa que s´han fet moltes millores. Article de David Bricollé a Regió7, el 25.01.2018.
 
25.01.2018
El govern de Sallent dóna llum verd a la construcció de la planta de tractament de sal. La instal·lació es posarà en marxa "els propers mesos" després que l'Ajuntament ja ha concedit la llicència d'obres a ICL. Article de Jordi Escudé a Regió7, el 24.01.18.
 
29.12.2017
Acaba l'any 2017 sense canvis ressenyables a la salinitat dels dos rius del Bages. L'aigua del Llobregat al Pont de Vilomara, amb 220 mg Cl/L es manté just per sota del límit de 250 mg Cl/L de les aigües que es poden destinar a potabilització amb mitjans convencionals; però l'aigua del Cardener a Antius, amb 375 mg Cl/L, supera de molt aquest llindar.
No és cap sorpresa doncs que l'aigua captada del Cardener i subministrada a Castellgalí no sigui realment potable. Mentrestant, Sorea i l'Ajuntament de Castellgalí com si sentissin ploure.
 
14.12.2017
Vilafruns: el model que reclama Cardona. El runam salí de Balsareny està impermeabilitzat i revegetat des de l'any 2010, una experiència que va promoure la Generalitat. Article de David Bricollé a Regió7, el 24.12.17.
 
14.12.2017
Sallent aprova un canvi de terrenys per a l'acord amb els últims veïns de l'Estació. L'Incasòl tindrà un solar a la zona de l'envelat per poder oferir-ne les parcel·les a les tres famílies. Article de David Bricollé a Regió7, el 14.12.17.
 
30.11.2017
Cardona exigirà a Ercros el confinament i revegetació del runam vell. L'Ajuntament considera que l'empresa té un compromís contractual i legal de deixar confinat el dipòsit si ja no l'explota. Article de David Bricollé a Regió7, el 29.11.17.
 
23.11.2017
La mineria del Bages no tindrà aprovat fins al 2018 el seu pla director definitiu. El document d'ordenació urbanística acumula un any de retard. Un dels motius és que inclourà Cardona, que en l'aprovació inicial no hi era. Article de David Bricollé a Regió7, el 22.11.17.
 
22.11.2017
L'empresa Ercros deixarà de produir sal del runam de Cardona aquest divendres. Els treballadors no estan d'acord amb les indemnitzacions que se'ls proposen si no opten per un trasllat. Article de David Bricollé a Regió7, el 22.11.17.
 
16.11.2017
El Suprem dóna la raó als veïns. El Tribunal Suprem desestima el recurs de cassació d'Iberpotash sobre el runam de Sallent. La sentència també obliga a netejar de residus la muntanya del Cogulló. L'empresa ja ha anunciat que tornarà a recórrer. Informació al Telenotícies Comarques de Televisió de Catalunya el 15.11.17.
 
15.11.2017
El Tribunal Suprem desestima el recurs de cassació d'Iberpotash sobre el runam del Cogulló. La decisió, segons la part denunciant, obliga l'empresa a aturar els abocaments i a restaurar la muntanya de residus salins. Article a NacióManresa, el 14.11.17.
 
14.11.2017
El Suprem tomba el recurs de cassació sobre una de les sentències del Cogulló. L'empara l'havia sol·licitada Iberpotash per una de les resolucions urbanístiques que afecten el runam. Article de David Bricollé a Regió7, el 14.11.17.
 
10.11.2017
L'ACA preveu tenir desdoblat el col·lector de salmorres fins a Abrera cap al 2022. Article de Jordi Escudé a Regió7, el 10.11.17, resum de la reunió del Fòrum de la Mineria mantinguda el 09.11.17 al Consell Comarcal del Bages.
 
06.11.2017
Aigua i servei públic: fi d'etapa. Article d'opinió de Jordi Fortuny al voltant del servei públic de l'aigua a Catalunya, publicat a El Periódico el diumenge 05.11.2017.
 
02.11.2017
Ercros presenta l'ERO per tancar la planta de Cardona i deixar el runam a mig treure. La companyia assegura que pot recol·locar tots els treballadors en altres factories del grup, però la majoria són fora de Catalunya. Article de David Bricollé a Regió7, el 30.10.17.
 
25.10.2017
Un segle d'afectació ambiental de la mineria de potassa del Bages, per ara. Article de Jordi Badia a la revista Dovella núm.121, tardor 2017, resum de la ponència presentada el gener del 2017 a les jornades sobre patrimoni miner organitzades pel Centre d'Estudis del Bages.
 
25.10.2017
L'estat de les coses en relació amb la salinització de la conca Werra-Weser (II). Un polvorí europeu. Article del Dr Walter Hölzel, president de la Conferència de Regions limítrofes de la Conca Werra-Weser, al número de Desembre del 2016 de la revista alemana Waterkant, al voltant dels problemes de salinització causats per les aigües residuals de l'empresa minera de potassa K+S que poden desvirtuar la competència lleial a Europa.
 
19.10.2017
L'alcalde de Cardona demana a Ercros "compromís" per restaurar el runam. L'Ajuntament vol que l'empresa faci un "veritable pla de restauració", més enllà d'accions de manteniment, i que la Generalitat ho vetlli. Article de David Bricollé a Regió7, el 19.10.17.
 
11.09.2017
La segona oportunitat d’Iberpotash. La pròrroga concedida pel jutge per seguir abocant sal dona oxigen a l’empresa que explota les mines del Bages. Ara s’ha de fer valedora de la confiança complint el calendari d’una reconversió que vol fer possible la sostenibilitat de la mineria. Article de Francesc Muñoz a L'Econòmic, el 10.09.17.
 
04.09.2017
"Bruselas exige a Iberpotash seis millones en ayudas ilegales. La Generalitat regulariza un vertedero de Iberpotash pese a que un informe de los Mossos de Esquadra advierte que sigue salinizando las aguas". Article a Economía Digital, el 31.08.17.
 
04.09.2017
"Iberpotash recibe un nuevo espaldarazo de la Generalitat. El Govern aprueba el estudio de impacto ambiental para que crezca el depósito salino de Cogulló mientras los Mossos d’Esquadra señalan que la empresa contamina". Article de Cristina Farrés a la secció Crónica Business del diari El Español, el 30.08.17.
 
02.09.2017
Hem accedit al pou de la fàbrica "Tintura de Fibras SA - Tifisa", a la carretera de Berga, a Sallent, tancada precisament a causa de la salinització del seu pou. Després d'uns 20 anys en desús, el pou segueix salinitzat. Vegeu el resultat de l'anàlisi de clorur.
 
02.09.2017
Un nou vessament del col·lector de salmorres salinitza una àrea de 2.000 metres quadrats. En aquesta ocasió, el trencament no ha estat fortuït, sinó provocat per unes tasques de manteniment. Article de Carmina Oliveras a ManresaDiari, el 01.09.17.
 
31.08.2017
Brussel·les reclama recuperar 5,8 milions d'euros en concepte "d'ajuts il·legals" a Iberpotash. La companyia diu que no ha rebut cap tipus de documentació oficial i que no ha cobrat les subvencions. Article a Regió7, el 31.08.17.
 
31.08.2017
Europa reclama un “ajut il·legal” a Iberpotash que l’empresa diu que “no ha cobrat mai”. La Comissió Europea també recorda que la fiança del Cogulló és “injustificablement baixa”, però la firma minera respon que la Generalitat ja la va elevar a 7,5 milions i que aquest afer “ja està resolt”. Article de Carmina Oliveras a ManresaDiari, el 31.08.17.
 
31.08.2017
Vegeu 4 imatges de la mortaldat al Fusteret, a l’entrada sud de Súria, causada pel col·lector de salmorres. Sí, és la mateixa història de sempre, una altra àrea de la vora del riu devastada per un altre vessament de les maleïdes salmorres letals que la mineria de potassa genera contínuament i que el col·lector envellit i insuficient, que no pot parar mai, perd aquí i allà.
En aquest cas el vessament no ha estat fortuït, sinó provocat per feines maldestres de manteniment realitzades durant la penúltima setmana d’agost. L’àrea afectada queda circumscrita entre el pont de la Pobla al sud, els horts del Fusteret al nord, la carretera C-1410z a l’est i el riu Cardener a l’oest. El terra és blanc d’una sal que crema les plantes més que el foc.
 
30.08.2017

Carta de Montsalat a la DGQAiCC en la qual demana que la planta de purificació de sal que ICL Iberia projecta a Sallent s'avaluï ambientalment sota el supòsit que seguirà funcionant per aprofitar residu salí dels runams després del tancament de la mina.

 
28.08.2017

El DOGC núm.7442 del 28.08.17 fa pública la Declaració d'Impacte Ambiental favorable al "projecte de creixement del runam del Cogulló a partir del 1988", amb més mesures correctores pel control i la captació de de la salmorra i amb limitacions.
Aquesta DIA substitueix l'autorització ambiental anterior basada en una mera avaluació ambiental que va passar de puntetes per la realitat del control insuficient de les salmorres generades als runams de Sallent i que fou anul·lada per la sentència del 15.10.2013 del contenciós 251/2008 promogut per l'AV La Rampinya.

 
05.08.2017

Actualitzem la gràfica de salinitat a la riera de Conangle (Balsareny), amb valors mensuals des de la restauració del runam de Vilafruns fins a aquest agost, mostrejats 50 metres més amunt de l'aqüeducte de la Séquia.
La salinitat a la riera de Conangle ha baixat molt des de la restauració i impermeabilització del runam de Vilafruns, però més amunt de la conca continua havent-hi una aportació de salinitat relacionada molt probablement amb els pous miners abandonats de l'intent d'explotació de la Fodina. A més, a ple estiu quan l'aigua s'estanca, la salinitat pot pujar transitòriament molt amb l'evaporació.

 
25.07.2017
L'ACA comença el procés per expropiar els terrenys per fer el nou col·lector de salmorres. Encara no està clar ni el sistema de finançament ni el calendari d'execució. Article de David Bricollé a Regió7 el 25.07.17.
 
23.07.2017
Alta tensió a la reunió veïnal de la Rampinya celebrada per ratificar els punts sobre la mina. L'assistència a l'assemblea del veí que va demandar l'associació provoca la intermediació de la Policia Local i dels Mossos d'Esquadra. Article de Josep Sallent a Regió7 el 23.07.17.
 
22.07.2017
"Residuos salinos por un tubo. El Govern aprueba el proyecto del colector que recogerá los residuos de la minería del Bages para prevenir la contaminación del Llobregat". Article d'Antonio Cerrillo a La Vanguardia, el 22.07.2017.
 
21.07.2017
L'aigua de subministrament a Castellgalí, amb 335 mg de clorur per litre segons l'anàlisi d'avui, continua sent no potable per excés de salinitat. Mentrestant, l'alcalde perpetu el gat pentina.
 
20.07.2017
Nou pas en la tramitació per ampliar el runam del Fusteret. La Comissió d’Urbanisme emet un informe favorable en considerar que la petició d’Iberpotash s’adapta a les normes subsidiàries del municipi; l’empresa podrà ocupar 15 noves hectàrees. Article a ManresaDiari el 18.07.17.
 
19.07.2017
ICL tramita l'ampliació del runam del Fusteret en un màxim de 15 hectàrees. És l'àrea de creixement prevista al Pla Director de la Mineria, i ha superat un primer escull d'Urbanisme. Article de Jordi Escudé a Regió7 el 19.07.17.
 
17.07.2017
Edicte del 07.07.17 del dpt. de Territori i Sostenibilitat pel qual s'aprova el "Projecte constructiu de millora de la capacitat hidràulica del col·lector de salmorres de la conca del Llobregat. Fase 2: des de Cardona i Balsareny fins a Abrera i tram final el Prat de Llobregat-Depurbaix" i la llarguíssima relació de béns i serveix afectats tal com es va presentar a exposició pública i amb el compromís d'incorporar, entre les al·legacions presentades, l'ampliació de diàmetre de la canonada a 600 mm al tram Súria-Castellgalí i a 800 mm al tram Castellgalí-Abrera, atenent a l'al·legació formulada per Iberpotash i acceptada per l'Agència Catalana de l'Aigua.
 
14.07.2017
La "Cronologia de l'afectació ambiental de la mineria de sal i potassa al Bages" incorpora els fets més rellevants de la 2ª meitat de l'any 2016 i de la 1ª meitat del 2017, un període de canvis i d'activitat intensa. (cat/esp)
 
14.07.2017
L'Ajuntament de Cardona dóna per fet que Ercros deixarà d'explotar el runam enguany. L'alcalde tem que el pla de restauració es limiti a rases perimetrals i exigeix a la Generalitat solucions laborals i ambientals. Article de David Bricollé a Regió7 el 14.07.17.
 
13.07.2017
Rasa drenant en construcció a la vora nord del runam del Cogulló per la captació de salmorra que circula subterràniament al contacte entre calcàries lacustres i marges argiloses. En una primera fase, aquesta rasa drenant tindrà 280 metres de longitud (vegeu galeria x2). És d’esperar que aquesta nova rasa drenant redueixi significativament les entrades de salmorra a la riera de Soldevila.
 
13.07.2017
Arqueta ampliada de recollida i bombament de salmorra a la part nord del runam del Cogulló. Hi arriba salmorra per ambdós costats de la rasa i per tubs drenants instal·lats subterraniàment a la base del runam.
 
13.07.2017
L'Ajuntament tala onze plàtans morts per salmorra al passeig del Riu. Article a NacióManresa el 13.07.17.
Vegeu la informació sobre la mort d'aquests plàtans al passeig del Riu de Manresa per vessament de salmorra del col·lector publicada a la galeria el 09.2015.
 
12.07.2017
La DG d'Energia, Mines i Seguretat Industrial, després de rebre de la DG de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic una Declaració d'Impacte Ambiental favorable però amb mesures correctores i limitacions, autoritza de nou l'explotació minera d'Iberpotash a Sallent.
Cap de les al·legacions presentades a l'expedient, anomenat "Projecte de creixement del dipòsit salí del Cogulló a partir del 1988", ha estat acceptada. L'autorització limita el runam del Cogulló a la seva superfície actual i als 538 m d'altitud, tal com estableix el POUM de Sallent. Sobta que l'autorització no fixi terminis pel compliment de les mesures correctores obligatòries, entre elles les mesures addicionals de correcció i control d'aigües salinitzades generades al runam.
Aquesta nova autorització pretén donar compliment a la sentència del 15.10.2013 pel contenciós 251/2008 promogut per l'AV La Rampinya que va anul·lar l'autorització ambiental anterior.
 
07.07.2017

El DOGC 7407 del 07.07.2017 publica l'acord de la Comissió Territorial d'Urbanisme de la Catalunya Central que, atenent a la interlocutòria dictada pel jutge del TSJC, corregeix el redactat del POUM de Sallent en el punt d'admetre la possibilitat de concurrència de circumstàncies excepcionals per permetre un termini més llarg per arribar a la fase d'estabilització del runam salí del Cogulló.

La maquinària legislativa, executiva i judicial de Catalunya s'ha posat en marxa al servei d'ICL perquè pugui allargar els abocaments de residus salins al runam del Cogulló de Sallent per més que salinitzi aigües de l'entorn, incompleixi el POUM de Sallent i se li hagi revocat l'autorització ambiental. Vegeu les dates i els passos.

14.06.2017 ICL presenta al jutge de la Sala 3ª del TSJC una sol·licitud d'incident sobre l'execució de la sentència del POUM de Sallent que fixa el dia 30.06.2017 com a data límit pels abocaments al runam del Cogulló i demana una pròrroga de dos anys més.
15.06.2017 Amb l'excepció de la CUP, els grups polítics del Parlament de Catalunya voten una resolució que demana que ICL pugui seguir abocant transitòriament al runam del Cogulló.
21.06.2017 El jutjat comunica a la part contrària, l'AV La Rampinya de Sallent, la presentació de l'incident d'execució de sentència.
29.06.2017 Vista oral a la Sala 3ª del TSJC.
30.06.2017 Interlocutòria del jutge admetent la concurrència de circumstàncies excepcionals per permetre l'abocament durant un any més, fins al 30.06.2018, prorrogable a dos, fins al 30.06.2019, sota condicions.
05.07.2017 Reunió de la Comissió territorial d'Urbanisme de la Catalunya Central que acorda la modificació del POUM de Sallent en el punt d'admetre la possibilitat d'allargar els terminis per l'aturada dels abocaments al runam del Cogulló, en els termes de la interlocutòria judicial.
06.07.2017 Publicació de l'acord de la CTU de la CC en forma d'edicte del dpt de Territori i Sostenibilitat.
07.07.2017 Publicació de l'edicte del dpt de TiS i de la modificació del POUM de Sallent al DOGC.

A Catalunya hi ha separació de poders? Vista la ingerència del Parlament en un afer judicial, la resposta és no.
A Catalunya "las cosas de palacio van despacio"? En l'incident d'execució de sentència d'ICL, les coses no corren, volen. És l'indiscutible récord Guiness de celeritat aconseguit per l'administració catalana. En canvi, des de la presentació a la Fiscalia de Medi Ambient de dades sobre la salinització d'aigües a causa dels runams salins fins a la sentència van transcórrer 17 anys i 6 mesos i han passat 2 anys i 6 mesos més amb la sentència encara pendent de complir.
A Catalunya som tots iguals davant la llei i l'administració? No, evidentment no.

 
03.07.2017
El TSJC, en sentència del 22.06.17, requereix a la Generalitat la completa restauració de l'abocador de Vacamorta, a Cruïlles (Baix Empordà), mentre rebutja els recursos presentats per la Generalitat i l'empresa "Recuperació de Pedreres SL". Vegeu el comunicat conjunt emès per l’Ajuntament de cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, la Plataforma Alternativa a l'abocador de Cruïlles (PAAC) i el Centre d'Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA-EdC).
El cas manté un notable paral·lelisme amb el del runam del Cogulló de Sallent. En ambdós casos es tracta d'abocadors als quals la Generalitat havia concedit autorització ambiental de manera irregular, la Generalitat ha fet costat a qui aboca no pas a qui defensa el territori, comparteixen la mateixa advocada de la Generalitat Rosa Maria Pérez Pablo -la que va demanar la traducció del català al castellà de tot l'expedient del contenciós contra l'autorització ambiental del Cogulló per posar-hi més traves i endarreriments- i el mateix magistrat del TSJC Manuel Táboas Bentanachs.
 
01.07.2017
ProuSal escenifica un funeral per la continuïtat dels abocaments al Cogulló. Una trentena d'activistes de l'entitat ecologista han participat en l'acte de protesta. Article d'Abel Gallardo a Regió7, el 01.07.17.
 
30.06.2017
El TSJC dona una pròrroga d'un any per continuar abocant al Cogulló. Iberpotash podrà dipositar-hi sal sobrant fins el 30 de juny del 2018, però amb l'opció d'allargar la moratòria un any més, fins el 2019. Article de Carmina Oliveras a ManresaDiari, el 30.06.17.
 
29.06.2017
El jutge podria decidir demà sobre la pròrroga al Cogulló. La mina es compromet a aturar l´activitat si hi ha incompliment de les mesures proposades. Article de Carles Blaya a Regió7, el 29.06.17.
 
29.06.2017
Alarma a les instal·lacions d'ICL a Sallent per la fumera d'una xemeneia. Cinc dotacions dels Bombers es desplacen a la seu de l'empresa minera i comproven que cremava pols. Article a Regió7, el 29.06.17.
 
29.06.2017
La Rampinya s'oposa davant del jutge a la moratòria d'ICL per seguir abocant al Cogulló. La Generalitat i l'Ajuntament de Sallent donen suport a allargar el termini, tot i que plantegen diverses mesures de control. Article de Mar Martí a NacióManresa el 29.06.17.
 
29.06.2017
Els ecologistes reclamen al Govern que obligui ICL a cessar els abocaments al Cogulló. Fonts jurídiques i del sector saliner plantegen querelles contra l'administració si l'endemà del 30 de juny no fa complir la sentència del TSJC. Article d'Estefania Escolà a NacióManresa el 29.06.17.
 
28.06.2017
Entitats ecologistes demanen que sigui la Generalitat qui lideri un pla de restauració del runam. Els col·lectius diuen que l'empresa ja ha tingut una moratòria de 3 anys i mig per posar fi als abocaments. Article de David Bricollé a Regió7 el 28.06.17.
 
28.06.2017
"Entidades ecologistas exigen a Iberpotash que cumpla la sentencia del TSJC". Article a La Vanguardia el 28.06.17.
 
28.06.2017
ICL presenta al jutge un pla contra la salinització que preveu invertir 10 milions. L'empresa espera la validació per part del magistrat, però assegura que ja ha començat a fer intervencions. És un pla a 40 mesos. Article de David Bricollé a Regió7 el 28.06.17.
 
24.06.2017
Sallent encarrega un estudi per conèixer l'afectació de la salinització al municipi. La proposta avaluarà si l'Ajuntament pot reclamar una indemnització pels danys causats per Iberpotash. Article de Jordi Escudé a Regió7, el 23.06.17.
 
22.06.2017
Nota emesa per la Junta de l'AV de la Rampinya -destacada en la lluita per aturar els abocaments de residus salins al Cogulló i la contaminació salina que se'n deriva- al voltant de l'infiltrat a l'AV que ja amb posterioritat a l'assemblea de veïns del juny del 2014 va intentar anul·lar-ne els acords i del tractament donat a aquesta qüestió pel diari Regió al seu editorial del 17.06.17.
 
21.06.2017
Resolució de JxSÍ, Cs, PSC, CSQP i PPC sobre la mineria al Bages aprovada pel Parlament de Catalunya amb els vots en contra de la CUP, el 16.06.2017.
 
21.06.2017
La futura planta de purificació de Sallent produirà 150.000 tones anuals de sal de desgel. ICL va presentar ahir el projecte a l'Ajuntament perquè n'iniciï la tramitació. S'hi invertiran 2,5 milions i ha d'estar a punt a principi del 2018. Article de David Bricollé a Regió7, el 21.06.2017.
 
20.06.2017
"Iberpotash pone en apuros a un dirigente del Pdecat. El alcalde de Sallent, David Saldoni, figura emergente del partido de Artur Mas, debe decidir si se enfrenta al juez o al grupo minero Iberpotash". Article de Josep Maria Casas a Economia Digital, el 19.06.2017.
 
19.06.2017
El Cogulló: vuit anys per arribar al límit del 30 de juny. La sentència que marca el tancament del runam es va començar a gestar el 2009, quan Sallent va aprovar un nou pla urbanístic que possibilitava l’ampliació de l'escombrera. Article de Carmina Oliveras a Manresadiari, el 17.06.2017.
 
16.06.2017

Prou Sal: “la salinització és un problema de país”. El col·lectiu farà una acció a diverses ciutats catalanes aquest cap de setmana per demanar el compliment de la sentència que obliga a deixar d'abocar al Cogulló el 30 de juny. Article de Carmina Oliveras a Manresadiari, el 15.06.2017.

 
15.06.2017

ICL ja ha presentat al jutge la petició per poder abocar dos anys més al runam del Cogulló. Article a Regió7, el 14.06.2017.

 
12.06.2017

Dos nous vessaments del col·lector de salmorres a la riba dreta del Llobregat, prop de Sant Benet de Bages per la carretera de Torroella de Baix, al terme de Sant Fruitós de Bages, han malmès sengles trams de bosc de ribera i han contaminat el sòl. Vegeu la imatge de la galeria. Mentrestant, el desdoblament del col·lector és només sobre el paper, en projecte aprovat definitivament per l'ACA.

 
08.06.2017

Els miners de Sallent traslladen el seu neguit a l'Ajuntament i la delegació del Govern. Article de Carles Blaya a Regió7, el 08.06.2017.

 
01.06.2017

ICL no sap encara si podrà seguir abocant al Cogulló quan resta un mes per a la data límit. Article de David Bricollé a Regió7, el 01.06.2017.

 
27.05.2017

Moció sobre la salinització del Llobregat provocada per ICL-Iberpotash, aprovada pel Ple de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat el 26.05.2017 a proposta del Moviment Ecologista Santfeliuenc.

 
25.05.2017

Mina Muga, ni técnica ni económicamente viable. Article de Miguel Ángel Conejos Montalar al diari AraInfo el 12.05.2017.

 
12.05.2017

Carles Aleman: "el 2021 el Bages tindrà mineria sostenible". Article de Carles Blaya i David Bricollé a Regió7, el 12.05.2017, que recull el més destacat de l'entrevista al conseller delegat d'ICL Súria & Sallent.

 
02.05.2017

Sallent podria tenir en marxa una planta de sal purificada a principi del 2018. Article de David Bricollé a Regió7, el 02.05.2017.

 
06.04.2017

La galeria incorpora dues imatges per entendre millor la circulació subterrània de salmorra generada pel runam del Cogulló: les obres per la construcció d’una estació de bombament de salmorra en un punt relativament baix del perímetre del runam situat a la vertical d’on la riera de Soldevila pateix les pitjors entrades de salmorra, i el contacte de la base del runam amb un estrat de calcàries amb fissuració que aquestes obres mostren.

 
31.03.2017

Mor un camioner manresà que es va accidentar fa tres setmanes a la carretera de Castelladral, a Súria
El camió, d'una empresa subcontractada d'Iberpotash, va bolcar a l'alçada del pou de Cabanasses
. Article a Regió7, el 31.03.2017.

 
31.03.2017

ERC diu que "les sentències s'han de complir" i la CUP denuncia xantatge als treballadors. Article de Jordi Escudé a Regió7, el 31.03.2017.

 
30.03.2017

L'explotació de les mines i el respecte al medi ambient han de ser compatibles. Vídeo de la CUP Sallent.

 
30.03.2017

L'associació de la Rampinya recorda que la sentència del Cogulló s'ha de complir. Article de Carles Blaya a Regió7, el 30.03.2017.

 
25.03.2017
"Defensem els miners i el territori", comunicat del sindicat CGT emès el 23.03.17 davant de l'absència de plans de la direcció d'Iberpotash per afrontar l'aturada obligatòria dels abocaments de residus al Cogulló de Sallent a partir de l'1.07.2017.
 
21.03.2017
Un mural amb el text "NO MÉS SAL" ha nascut directament sobre el runam de la Botjosa. Però la bellesa és efímera, aquest muntatge artístic amb missatge clar ha durat ben poc. En canvi, la immensa lletjor dels residus salins contaminants fa ja masses anys que dura.
 
19.03.2017
La incerta glòria d'Iberpotash, l'imperi de la sal. Article de Xavier Grau al diari Ara el 19.03.2017.
 
17.03.2017

Iberpotash demana créixer a Súria dins de l'actual centre de producció. Article de David Bricollé a Regió7, el 17.03.2017.

 
17.03.2017

Iberpotash demana continuar l'activitat minera a Sallent fins que s'acabi la rampa de Cabanasses. Article a NacióManresa, el 17.03.2017.
Convé recordar que la data límit d'abocaments al runam del Cogulló del 30.06.2017 és ja un bonus concedit per Urbanisme malgrat que el lloc no té la qualificació ni les condicions exigibles, que l'Ajuntament de Sallent té l'ordre expressa del TSJC de fer aturar d'immediat els abocaments i obrir un expedient de disciplina urbanística, que l'abocament al Cogulló no té autorització ambiental i que és ben sabut i sentenciat pel jutjat penal com a delicte ecològic que els runams d'Iberpotash -també el del Fusteret a Súria- salinitzen les aigües de l'entorn.

 
16.03.2017
Iberpotash reserva 48 M€ per restaurar el medi ambient. Article de Xavier Grau al diari Ara el 14.03.2017.
 
16.03.2017
Iberpotash reserva 48 milions per a mesures ambientals i restauració. Article de David Bricollé a Regió7 el 13.03.2107.
 
04.03.2017

Tràiler del projecte "L'Estació, el meu barri", un documental dirigit per José Carlos Rodríguez Gordillo sobre el barri de l'Estació de Sallent que s'hagué d'abandonar per la subsidència del terreny situat damunt d'una bòfia i de galeries de l'antiga mina de potassa Enrique.

 
02.03.2017

L'informe financer del 4rt trimestre del 2016 presentat per ICL a la borsa de Nova York inclou una provisió dde fons de 51 milions de dòlars (= 48,6 M€) per la retirada dels residus salins acumulats al Bages. (vegeu pàg.3 de l'informe financer ICL, Q4-2016).

 
02.03.2017

Súria aprova una moció de suport a l'activitat minera. Article a Regió7, el 28.02.2017.

 
22.02.2017

Convergència de Balsareny demana que es retiri el runam de Vilafruns, actualment tapats. Article de David Bricollé a Regió7, el 22.02.2017.
Montsalat analitza mensualment els clorurs de l'aigua de la riera de Conangle situada al sud del runam impermeabilitzat i restaurat de Vilafruns; parlem doncs de fets i resultats, no pas de creences i voluntats. Des de la impermeabilització de Vilafruns, la coneguda entrada de salmorra a la riera de Conangle, situada al tram poc més amunt de l'aqüeducte de la Sèquia i provinent del runam i del sòl salinitzat del seu entorn, s'ha reduït moltíssim. Es manté però una altra entrada d'aigua salada més amunt de la vall que no té a veure amb el runam, sinó amb els pous miners de la Fodina que no van arribar a posar-se en explotació.

 
16.02.2017

Els comitès d'Iberpotash temen per 5.000 llocs de feina al Bages. Article de Carmina Oliveras a El Punt Avui, el 09.02.2017.

 
13.02.2017

Nota de premsa de l’empresa Inovyn (abans Solvay) on anuncia la inversió per importar dicloretà a través del port de Barcelona i transportar-lo en tren fins a la seva planta de Martorell per mantenir la producció de PVC (clorur de polivinil).
Es confirma l’aturada de l’actual línia de producció de compostos clorats basada en cèl·lules de mercuri, d’acord amb noves normatives europees que obliguen a abandonar aquesta tecnologia com a màxim a final del 2017. El canvi significa també que Inovyn deixarà de consumir a Martorell 450.000 tones/any de sal bruta provinent de Súria.

 
10.02.2017

Resultats de l'anàlisi de clorurs d'algunes mostres d'aigües de xarxa:
- Manresa = 50 mg Cl/L. Aigües de Manresa capta l'aigua del riu Llobregat més amunt de la mineria de potassa de Balsareny-Sallent.
- Sant Vicenç de Castellet = 150 mg Cl/L. Sorea capta l'aigua per Sant Vicenç de Castellet del subalvi del Llobregat avall de la mineria de Balsareny-Sallent i just abans de la confluència del Cardener.
- Castellgalí = 340 mg Cl/L. Sorea capta l'aigua per Castellgalí del subalvi del Cardener avall de la mineria de potassa de Súria, poc abans de la confluència al Llobregat. Excedeix el límit de 250 mg Cl/L de les aigües que es destinen a la població.
- Olesa de Montserra = 220 mg Cl/L. La Comunitat Minera Olesa capta l'aigua per Olesa de Montserrat del subalvi del Llobregat, força avall de la mineria de Balsareny-Sallent i de Súria i de la confluència del Cardener.

 
09.02.2017

Carles Aleman, nomenat nou conseller delegat de les mines del Bages d'ICL. Article a Regió7, el 09.02.2017.

 
08.02.2017

Evolució del preu mundial de la potassa entre 1999 i 2016, segons l'Index Mundi que elabora el Banc Mundial.
Destaca la volatilitat, amb un pic de 682,51 €/tona el febrer del 2009 i un preu al desembre del 2016 de 203,96 €/tona.

 
07.02.2017

Un treballador de la mina de Súria, ferit crític després de caure-li una pedra a sobre. Article a NacióManresa, el 07.02.2017.
En només 3 dies, hi ha hagut 2 accidents greus a la mina de Súria.

 
06.02.2017

Ferit greu un treballador a les mines de Súria. Article a Regió7, el 06.02.2017.

 
05.02.2017

La salmorra que goteja del broc rovellat de la font abandonada del Borinot testimonia l'entrada de salmorra al riu Llobregat per la seva riba dreta al tram del pont de la Concòrdia, a Sallent.

 
02.02.2017

ICL relleva a la cúpula directiva de l'empresa a les mines del Bages. Article de Carles Blaya a Regió7, el 02.02.2017.

 
02.02.2017

La Cambra vol més bonificacions a l'autopista si la C-55 ha d'absorbir el transport del residu de la mina. Article de David Bricollé a Regió7, el 02.02.2017.

 
28.01.2017

El grup municipal d'ERC a Sallent presenta nou al·legacions al PDU de la mineria. Article a NacióManresa, el 28.01.2017.

 
28.01.2017

Sallent proposa que es desviï l'eix per la Botjosa quan el runam sigui fora. Article de David Bricollé a Regió7, el 28.01.2017.

 
28.01.2017

El consistori de Callús concentra les seves al·legacions en la preservació del sector d'Antius. Article de David Bricollé a Regió7, el 27.01.2017.

 
21.01.2017

"Montsalat y otras organizaciones sociales presentan alegaciones pidiendo la retirada del Plan Director Urbanístico de la actividad minera en el Bages". Article a AlertaMinera.net, el 20.01.2017.

 
20.01.2017

El TSJC ordena a l'Ajuntament de Sallent que faci aturar els abocaments al Cogulló. Article de David Bricollé a Regió7, el 18.01.2017.

 
20.01.2017

Iberpotash i l’Ajuntament de Sallent sumen una altra derrota als jutjats davant de l’AV La Rampinya de Sallent.
La Sala 3ª de Contenciós-Administratiu del TSJC, en la seva sentència nr.786 del 14.11.2016 que ha estat notificada el 17.01.2017, desestima el recurs d’apel·lació promogut per Iberpotash i l’Ajuntament de Sallent contra la sentència nr.34 del 18.02.2014.
Per tant, confirma íntegrament la sentència del 18.02.2014 que a la seva part dispositiva diu textualment: “…la resolución de la Alcaldia del Ayuntamiento de Sallent de fecha 18 de Agosto de 2008, anulándola, y condenando al Ayuntamiento recurrido a incoar un expediente de protección de la legalidad urbanística, a ordenar en su seno la suspensión inmediata de los usos consistentes en vertido y depósito de residuo salino en la zona de “Cogulló”, a requerir a la interesada la legalización de tal uso en cuanto se ajuste al ámbito determinado en el planeamiento urbanístico en vigor en el municipio, y a ordenar, en resolución de restablecimiento de la realidad física alterada, el desmantelamiento del residuo salino acumulado extramuros de aquel ámbito, de cuyos actos habrá de dar cuenta a este Juzgado en el plazo de un mes a contar desde la notificación de la firmeza de la sentencia, y con periodicidad mensual, hasta la completa ejecución de la misma, haciéndose responsable al/la Secretario/a de la Corporación de la citada obligación de dación de cuenta.”
La sentència també obliga a Iberpotash i a l’Ajuntament de Sallent a pagar les costes del recurs d’apel·lació que han promogut.

Complirà algun dia Iberpotash alguna cosa de les sentències que els són desfavorables pel seu incommensurable abús en la generació i la mala gestió dels residus salins?
Comprendrà algun dia l’administració catalana que no pot fer tot allò que li dóna la gana, sinó que en una democràcia s’ha d’acceptar la divisió de poders, que no pot passar per damunt de lleis comunes ni de sentències de tribunals quan els perjudicats es queixen per les infraccions?
Tindrà l'Ajuntament de Sallent la decència de no interposar més recursos, de no anar contra els seus veïns, d'acatar la sentència i d’obrar en conseqüència?

 
20.01.2017

ICV lamenta que el PDU de la minera no afronti amb valentia l'eliminació dels runams. Article a NacióManresa, el 16.01.2017.

 
14.01.2017

Olesa reclama que s'avanci el nou col·lector de salmorra. El consistori considera que el deficient estat de l'actual canalització fa necessari accelerar el projecte. Article a Regió7, el 14.01.2017.

 
13.01.2017

Santpedor reclama 6 milions d'euros a Iberpotash per contaminar aigües subterrànies del poble. Article a NacióManresa, el 13.01.2017.

 
13.01.2017

Santpedor reclama a Iberpotash 6 milions d'euros per la contaminació d'aigües. Article a Regió7, el 13.01.2017.

 
13.01.2017

Veïns de La Rampinya i Montsalat preveuen anar al jutjat pel PDU de la mineria. Article d'Enric Badia a Regió7, el 13.01.2017.

 
13.01.2017

Sota l'interès general es justifica la invasió de competències municipals. Article de David Bricollé a Regió7, l'11.01.2017.

 
13.01.2017

Montsalat no entén que no es prevegin actuacions d'impermeabilització. Article de David Bricollé a Regió7, l'11.01.2017.

 
13.01.2017

Montsalat i La Rampinya de Sallent demanen la nul·litat del pla urbanístic de la mineria. Article de David Bricollé a Regió7, l'11.01.2017.

 
11.01.2017

"El Tribunal Supremo confirma la fianza de 65 millones de euros a Fertiberia para limpiar los fosfoyesos de Huelva". Article de WWF, el 10.01.2017.
L'acumulació de residus de l'empresa Fertiberia a Huelva té un notable paral·lelisme amb els residus d'Ercros abocats al riu Ebre a Flix i amb els runams salins d'Iberpotash al Bages.

 
10.01.2017

Programa de les V Jornades de Patrimoni, organitzades pel Centre d'Estudis del Bages, que enguany són dedicades a l'anàlisi del Patrimoni Miner i que comprenen diversos actes els dies 20, 21 i 28 de gener.

 
10.01.2017

Model d'al·legació contra el PDU de l'activitat minera al Bages que presenten propietaris de finques directament perjudicades per salinització d'aigües a causa de salmorra lixiviada dels runams, perplexos davant del fet que el PDU facilita la continuïtat d'una situació condemnada per delicte ecològic tant a Sallent com a Súria, i en el cas de Sallent no autoritzada, en comptes d'acatar la sentència i corregir la situació actual.

 
09.01.2017

Al·legació al Pla Director d'Urbanisme de l'activitat minera al Bages presentada per l'Associació de Veïns Sant Antoni de La Rampinya, de Sallent, al dpt. de Territori i Sostenibilitat.
L'al·legació és a la totalitat del PDU per nombroses raons legals: es desvia de les facultats urbanístiques suplantant la legislació ambiental sense tenir capacitat per executar res de la qüestió ambiental, ignora la sentència penal que pesa sobre l'activitat, per la inexistència de l'interès públic que el PDU esgrimeix, per basar-se en un conveni entre el govern i el particular més interessat que inverteix la jerarquia d'ordre... Per tot plegat, se'n demana l'aturada de la tramitació.

 
05.01.2017

El Govern fixa una inversió de 64 milions en 5 anys per reduir contaminació salina. Les actuacions es recullen al Pla de Gestió de l'AIgua i la Generalitat hi aportarà el 40% del cost. Article a Regió7, el 05.01.2017.

 
05.01.2017

Al·legació al Projecte (= realitat!) de creixement del dipòsit (= runam!) salí del Cogulló a partir de 1988 presentada per la Plataforma Montsalat al dpt. d'Empresa i Coneixement.
L'al·legació és a la totalitat de l'anomenat projecte perquè es presenta al 2016 quan està executat. Es demana l'aturada immediata de l'abocament de residus a Sallent. A més, s'exposen alguns punts per corregir deficiències.

 
05.01.2017

Al·legació al Pla Director d'Urbanisme de l'activitat minera al Bages presentada per la Plataforma Montsalat al dpt. de Territori i Sostenibilitat.
L'al·legació és a la totalitat del PDU per ser legalment inviable i estar mal plantejat, i també als seus aspectes tècnics principals per mal resolts.

 
< 2017