Inici

Biblioteca

LA BIBLIOTECA: UN ESPAI PELS INFANTS I ADOLESCENTS DEL BARRI

 

"Viure conjuntament és una aventura on l’estimar, l’amistat i compartir, és una bella trobada amb allò que no ets tu mateix, amb allò que sempre és diferent de tu i que t’enriqueix"

Els seus orígens...

La Biblioteca Veïnal de la Plaça Catalunya forma part de la Xarxa de Biblioteques Veïnals de Manresa, és un servei que s’ofereix des d’algunes Associacions de Veïns i Veïnes, com és ara l’Associació de Veïns i Veïns de la Barriada Saldes-Plaça Catalunya. Les BB.VV. (Biblioteques Veïnals) van sorgir davant la necessitat d’oferir un espai de lectura als diferents barris amb la tancada de les "biblioteques grans" del centre de la ciutat.

 

I actualment....

Actualment a la BB.VV. de la Plaça Catalunya venen una mitjana de 20 infants i adolescents diàriament, amb edats compreses entre els 5 i els 14 anys. I des de el mes de Març de 2000 al Febrer de 2001 han passat per la BB.VV., aproximadament, uns 70 infants i adolescents del barri. Degut a la manca de recursos que s’ofereixen al barri per aquest col·lectiu la BB.VV. del barri s’ha convertit en un espai de trobada pels infants i adolescents que viuen al barri.

Què fem a la BB.VV.?

La BB.VV. està oberta de Dilluns a Divendres de 5 a 7 de la tarda, i estem ubicats al local de l’AA.VV. del barri. Des de la BB.VV. s’ofereixen diversos serveis, tals com: de reforç escolar, de préstec i consulta de llibres, de connexió a Internet, de realització de treballs a ordinador, un petit servei de ludoteca, tallers i activitats de manera puntual.

 

Què volem oferir des de la BB.VV.?

Des de la BB.VV. de la Plaça Catalunya a part d’oferir els serveis que he esmentat anteriorment, volem oferir un espai de lleure i educació als infants i adolescents del barri; treballar actituds i valors tals com el respecte i la cooperació; potenciar l’enriquiment de la diversitat de que comença a gaudir el barri; potenciar activitats que comportin un intercanvi i una relació entre els infants i adolescents; treballar, a través de la realitat de la BB.VV. i el dia a dia amb els infants, el compartir i respectar les diferents cultures; etc.

Què s’ha fet fins ara?

En aquest any escolar (Setembre de 2000) la BB.VV. de la Plaça Catalunya ha realitzat diferents activitats pels infants del barri:

  • Taller de cuina per la Setmana Solidària, van participar uns 12 infants.
  • Taller de cuina per la Setmana dels Infants, es va fer al Casal del barri de les Escodines i van participar una vintena d’infants..
  • Campanya de recollida de joguines al barri per poder oferir un petit servei de ludoteca, aprofitem per donar les gràcies a molts veïns i veïnes que ens van portar joguines que ja no feien servir.
  • Participació en la campanya de reis de Creu Roja, van participar uns 20 nois i noies.
  • Sorteig d’una panera de llibres per recaptar diners per poder comprar material per la BB.VV. (estisores, colors, fulls, etc.).
  • Altres activitats de carrer, tallers, que ja són més constants dins l’activitat de la Biblioteca, amb l’objectiu d’oferir un espai educatiu i lúdic al propi carrer.

 

Un futur incert...

El futur de la BB.VV. de la Plaça Catalunya, com el d’altres BB.VV., està penjat per una branca, ja que actualment pateix una gran mancança de recursos per part de l’Ajuntament de Manresa. La BB.VV. no disposa de cap pressupost anual per realitzar activitats això comporta que tinguin que ser els propis infants i adolescents, que constantment, recaptin diners per poder comprar material o realitzar activitats, al mateix temps també comporta que les activitats tinguin que ser molt puntuals i limitades per la manca de recursos econòmics i humans. D’aquí que s’hagin realitzat campanyes de recollida de joguines, recaptació de diners, etc. Al mateix temps no disposem ni dels recursos d’infrastructura ni humans per atendre diàriament una vintena d’infants amb una diversitat d’edats molt marcada. I és per això, que des de la revista conjuntament amb l’Associació de Veïns i Veïnes del barri i tots els infants i adolescents que participen a la BB.VV. demanem a l’Ajuntament de Manresa que ens recolzi perquè el futur d’aquesta iniciativa no sigui ni problemàtic ni incert.

Ens agradaria anar més enllà...

La cultura és una font d’aprenentatges i coneixements dels valors, dels comportaments, de les actituds, etc. de la gent del barri; la cultura és un aspecte fonamental per a aprendre a conviure i respectar-nos (entre generacions, entre diferències culturals, socials, econòmiques, etc.). Creiem que la BB.VV. podria ser un espai cultural i lúdic que arribés a molts altres veïns i veïnes del barri, un espai d’intercanvi per dones, gent gran, infants, adolescents, joves, minories ètniques, grups, ..., un espai de participació i dinamització pel barri.

Però tot això es pot quedar en una utopia mentre l’Administració no recolzi aquestes iniciatives, mentre no inverteixi en el barri. Actualment la BB.VV. no gaudeix dels recursos necessaris per poder assolir aquests objectius.

 

Formes de col·laboració...

Si tens ganes de col·laborar amb aquest servei ho pots fer de diverses maneres:

  • Donant llibres que tu ja no utilitzis, en el cas d’estar en bon estat.
  • Donant joguines que encara puguin utilitzar els infants.
  • Com a voluntari o voluntària, si ets més gran de 18 anys i t’agrada treballar amb infants i adolescents.
  • Com a voluntari o voluntària de manera puntual fent algun taller o activitat pels infants que participen en la biblioteca.

 

Inici