El fons fotogràfic de Josep M. Rosal i d’Argullol

AutoretratAquest web inclou la part més significativa del fons de fotografies del fotògraf i cineasta manresà Josep Maria Rosal i d’Argullol (Manresa, 1908 – Bogotà, 1983), que el juliol de 2012 va ser donat per la seva família a l’Ajuntament de Manresa, en benefici de la ciutat.

En el mateix acte de la donació, les fotografies van ingressar a l’Arxiu Comarcal del Bages, on han constituït el fons Josep M. Rosal i d’Argullol, per tal de conservar-lo, fer-lo accessible als usuaris i investigadors i difondre’l en benefici de tota la ciutadania.

El fons és format per unes 3.000 imatges, entre negatius en vidre, en suport flexible i fotografies en paper. Es tracta de material fotogràfic que a mitjan anys 50 Josep M. Rosal va deixar a la residència familiar, en marxar cap a Colòmbia. La família l'ha conservat durant tot aquest temps.

El fons presenta un alt valor històric i cultural. Constitueix un testimoni excepcional de la capital del Bages dels anys 1920 a 1940. A través seu podem veure diversos aspectes del paisatge urbà, de la gent i de la vida quotidiana d’aquells anys. Ofereix imatges d’actes socials, esportius i polítics de la Manresa de l’època de la dictadura de Primo de Rivera i la República i un interessant i extens recull d’instantànies dels enderrocs d’esglésies manresanes durant la Guerra Civil. També conté impactants fotografies del juliol de 1936 a Barcelona, un cop sufocat el cop militar: destrosses produïdes a l’església de Betlem i al convent de les Saleses del Passeig de Sant Joan, crema de mobiliari religiós als carrers, etc.

El fons també aplega imatges d’actes i llocs de diversos municipis i moltes fotografies artístiques i de caire personal i familiar.