L’església de Sant Miquel

L'església de Sant Miquel era un temple gòtic construït a partir de 1377 sobre una anterior capella romànica. La façana principal, amb el campanar d'espadanya, constituïa un dels elements més visibles del conjunt. L'absis gòtic es podia veure baixant el carrer de Sant Miquel des de la plaça Major, amb una capella dedicada a Santa Magdalena.

L’església va ser enderrocada per les brigades creades expressament durant la tardor de l’any 1936. Se’n van poder salvar claus de volta, alguna imatge i una pica beneitera, que es conserven al Museu Comarcal de Manresa. El solar que havia ocupat l'església va deixar pas a una placeta més gran i a un bloc d'habitatges. Encara es conserva l’escala que conduïa a l’entrada del temple.

Josep M. Rosal vivia al mateix carrer de Sant Miquel, davant per davant de l’església, raó per la qual podem contemplar unes excel·lents fotografies dels treballs de desmuntatge i enderroc del campanar i la volta de Sant Miquel, fetes des de la mateixa alçada de la teulada de l’església.